Громадяни сусідньої Молдови, чию Угоду про асоціацію з ЄС уже давно і без проблем ратифікували всі країни Євросоюзу, і котрі, на відміну від громадян України та Грузії, вже більше двох років користуються благами безвізового режиму з ЄС, схоже, досі не визначилися, де саме вони бачать майбутнє своєї держави. У Європу чи до Росії, куди рухатиметься країна? Молдова знову на роздоріжжі. 30 жовтня в країні має відбутися перший тур президентських виборів. Після березневого рішення Конституційного суду (визнати антиконституційними поправки 2000 року, згідно з якими главу державу обирав парламент), це стануть перші прямі вибори президента Молдови з 1996 року.

 

Згідно з результатами соціологічних опитувань, до другого туру на фінішну пряму можуть вийти кандидати, які мають різне бачення не тільки внутрішніх процесів, а й зовнішніх пріоритетів держави. При цьому соціологи майже одностайно прогнозують перемогу кандидата від проросійської Партії соціалістів Ігоря Додона.


На початку цього року після низки корупційних скандалів у владній верхівці Молдови саме очолювані соціалістами та партією «Наша сила» опозиціонери влаштували потужні акції протесту на вулицях Кишинева. Ще тоді Ігорю Додону закидали, що соціалісти, використавши складну ситуацію в економіці й корупційні скандали, заробили собі політичні бали звичайним популізмом. При цьому експерти натякали, що опозиціонерам активно допомагає Москва.


Днями Ігор Додон по суті підтвердив, що його погляди збігаються з діями Кремля, принаймні в частині, яка стосується сусідньої держави, себто України. В ефірі RTR Moldova під час спільної зустрічі із кандидатом у  президенти від Демократичної партії Маріаном Лупу він публічно визнав законною анексію Криму. Відповідаючи на запитання ведучого, кому належить Крим, Додон однозначно заявив: «Російській Федерації». «Тобто, у вашому розумінні...», — намагався уточнити ведучий. «Я вже відповів», — цитує Додона «Європейська правда». Але це не єдина «програмна» заява кандидата, якою він демонструє намір налагодити відносини Молдови з Росією. В інтерв’ю газеті «Известия», Ігор Додон пообіцяв розв’язати придністровську проблему вже наступного року, федералізувавши Молдову, а потім запропонувавши Придністров’ю статус суб’єкта федерації.


Очевидно, що реалізація таких намірів потребує волі Москви й Тирасполя. В Тирасполі вже заявили, що у планах Придністров’я, навпаки, — завершити «цивілізоване розлучення» з Кишиневом. «Переконані, що на цьому етапі переходити до обговорення моделі політичного врегулювання конфлікту щонайменше передчасно, а з огляду на гострий характер нерозв’язаних протиріч, діаметрально протилежних поглядів на майбутнє всього Євразійського простору, безвідповідально і досить небезпечно», — відгукнулися в придністровському зовнішньополітичному відомстві. А у Москві взагалі промовчали...


Ось такий парадокс: намагаючись повернути Молдові відірване з допомогою Росії Придністров’я, Ігор Додон визнав за Москвою право анексувати сусідні території. Натомість його супротивник кандидат в президенти від Демократичної партії Маріан Лупу наголошує, що Молдова не може собі дозволити визнання зміни кордонів.


«Якщо Республіка Молдова буде визнавати зміну кордонів у будь-якому місці світу, то це означає ослаблення власної позиції, і практично, підписання вироку для державності нашої країни. Ні Крим, ні жодне інше місце в цьому світі — Молдова не може собі дозволити визнання зміни кордонів», — сказав він і ефірі RTR Moldova.