Цього тижня в Японії перебуває міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Про це повідомив сайт Національної комісії із суспільної безпеки Японії (у віданні якої знаходиться японська поліція). Аваков уже зустрівся з головою комісії — Джюном Мацумото.


Керівник Національної комісії із суспільної безпеки, повідомляючи на власному сайті про цю зустріч, написав, що український міністр виявив зацікавленість японською системою поліційних відділків (KOBAN) і має намір їх оглянути. «Я зазначив під час нашої зустрічі, — пише Мацумото, — що в основі хорошої політики лежать довірливі стосунки між народом і поліцією, і що японська система поліційних відділків виконує в цьому центральну роль. А ще — важливими є правильна підготовка, освіченість працівників правоохоронних органів, особливо, що стосується побудови довірливих стосунків із суспільством. Тут є важливим не лише підвищення рівня знань, а й формування характеру».


Окрім того, на зустрічі, за словами Мацумото, йшлося про «посилення міжнародної співпраці щодо протидії транснаціональним злочинам», зокрема тероризму. А в прес-центрі МВС України уточнили, що на зустрічі говорили і про ситуацію на сході України та зростання кількості нелегальної зброї, що вивозиться з АТО.


Арсен Аваков теж прокоментував зустріч з японським колегою у своєму пості на Фейсбуку, зауваживши, що під час зустрічі обговорювалася й співпраця з Японією в царині реформи правоохоронної системи в Україні. Що важливо запозичити в Японії, країни, яку вважають найбезпечнішою країною з точки зору криміногенної ситуації? — запитує він, і відповідає: «Поточний акцент — найсучасніша система центрів управління поліцейськими патрульними та поліцейськими силами — система реагування на звернення людей + технічний моніторинг та організація системної взаємодії всіх служб від патрульного до криміналіста і поліцейського». А це — система керування рухом у місті, попередження заторів, регулювання потоків машин із врахуванням найновіших технічних засобів та алгоритмів регулювання з пріоритетом громадського транспорту...»


Токіо, «мегаполіс, що в багато разів більший, ніж Київ, зумів налаштувати свої поліцейські сили та міські служби так, щоб було і комфортно, і безпечно». Навіть із пробками під час землетрусів тут справлялися за 40 хвилин. «Це завдання для нас — і без розкачування!»,— заявляє міністр. І обіцяє, що така система буде в Україні, «не гірша, ніж в Японії». Якщо допоможуть японські партнери.


Нагадаємо, що Японія уже надала значну допомогу нашій правоохоронній службі. Звідки на наших дорогах сотні однакових красивих і сучасних поліцейських Toyot? Це за Кіотським протоколом наше Міністерство внутрішніх справ одержало 1 568 автомобілів Toyota Prіus і ще одержать найближчим часом 650 автомобілів Mіtsubіshі Outlander. На жаль, значна частина з них вже не така нова й красива. Бо тільки столичні патрульні в процесі «здобуття досвіду» пошкодили (якщо не побили) 160 службових машин.


Крім того, Японія передала 9,5 тисячі комплектів зимової форми для українських поліцейських.


Проте головну роботу, зокрема й щодо грамотної і сучасної системи управління рухом, організації взаємодії всіх служб, і технічний моніторинг, і реагування на звернення людей, все — заради спокою людей, зниження рівня злочинності, яка за останні роки більш ніж подвоїлася, — доведеться робити самим. Тому так важливо вивчити кращий досвід роботи правоохоронних органів там, де він реально є.

Токіо.