Учора у Верховній Раді відбувся збір жінок-депутатів місцевих рад усіх рівнів, учасниць Національної платформи «Жінки за мир». Народний депутат від фракції «Опозиційний блок» Наталя Королевська (на знімку третя праворуч) наголосила: сьогодні особи прекрасної статі вірять у себе, у свою країну, у те, що можуть бути успішними. Вони готові об’єднуватися заради миру і добробуту в Україні. За вісім місяців до платформи вже приєдналися 70 тисяч жінок.

 


Парламентарій нагадала, що під час попереднього зібрання обговорювався мирний план, підготовлений ініціативною групою «Національний діалог з досягнення миру, взаєморозуміння і соціального благополуччя». «Нам надходять пропозиції для розробки дорожньої карти й до кінця року презентуємо покроковий план дій», — сказала Наталя Королевська.


Вона повідомила: активістки звернулися до жінок окремих районів Луганської та Донецької областей із пропозицією почати діалог. «Ми упевнені, питань, які сьогодні нас об’єднують — безпека, життєзабезпечення, майбутнє наших дітей, набагато більше, ніж того, що робить нас трішки різними. Почавши жіночий діалог між контрольованою й неконтрольованою частинами України, ми покладемо початок об’єднанню нашої країни», — зазначила народний обранець. Також, розповіла парламентарій, жінки прийняли рішення організувати гуманітарні моніторингові місії на контрольно-пропускних пунктах. «Ми одержуємо сотні звернень про порушення прав людини. Тому постараємося спочатку зробити пілотний проект на одному з пунктів. Сьогодні створено ініціативну групу жінок, яка розпочне переговорний процес із правоохоронними органами, Омбудсменом для об’єднання зусиль», — підкреслила вона.


Крім того, на зібранні прийнято звернення до міністра внутрішніх справ, пов’язане з безпекою громадян. Оскільки, як розповіла Наталя Королевська, під час проведення жіночого форуму в Кривому Розі на них напали невідомі люди з погрозами, образами. «Наше завдання демонструвати мир, взаєморозуміння, а не підсилювати градус агресії в суспільстві. Ми віримо, що в нас усе вийде. Ми віримо в Україну, у мудрість наших жінок», — сказала вона.


Також парламентарій вважає, що дуже важливо зберегти баланс обороноздатності країни й людської безпеки. «Можна скільки завгодно говорити, що немає грошей для підвищення соціальних стандартів. Водночас треба розуміти, що пенсіонери не в змозі прожити на 1,3 тисячі гривень. Сьогодні національна загроза — це бідність. Без зрозумілого, чіткого плану боротьби з нею, ми ніколи не станемо сильною й успішною країною», — наголосила народний депутат.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.