У цьому напрямі потрібно здійснювати рішучі кроки

 

Удосконалення податкової системи — основна тема, що стала предметом обговорення під час п’ятого у цьому році засідання Національної ради реформ. Рада відбувалася під головуванням Президента України Петра Порошенка. Участь у ній взяли Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, урядовці, представники адміністрації глави держави тощо.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив на важливості налагодження партнерських взаємовідносин між державою і бізнесом. «Ми повинні у тому напрямі зробити досить рішучі кроки, — сказав він і навів висновки експертів щодо основних проблем. — Це — надмірна зарегульованість, високі корупційні ризики і налаштованість на великий бізнес».

 

 

Ключовими серед названих проблем А. Парубій вважає великі корупційні ризики, оскільки «вони виводять гроші у тінь і призводять до того, що український бюджет недоотримує кошти». «Переконаний: зміни, які пропонуються до Податкового кодексу, у найбільшій мірі спрямовані на подолання корупційних ризиків, і передусім вигідні малому і середньому бізнесу, який матиме прерогативу розвитку».


За словами глави парламенту, «малий і середній бізнес у нашій країні завжди був головним рушієм змін». Він нагадав, що Майдан у великій мірі у перші дні стояв завдяки фінансовій підтримці малого і середнього бізнесу. Тож він, наголосив А. Парубій, як ніхто інший, має відчути зміни, які зможуть подолати корупцію у взаємовідносинах між державою і бізнесом.


Голова Верховної Ради вважає дуже важливим кроком надання п’ятирічної прерогативи розвитку для новостворених підприємств. «Це дасть змогу розширити їхні можливості, і люди активніше займатимуться малим і середнім бізнесом», — додав він і нагадав, що в Європі відсоток доходів від малого і середнього бізнесу в бюджет є набагато вищим, аніж в Україні.


Водночас, на його переконання, вкрай важливо, щоб обговорення змін до Податкового кодексу набуло «надзвичайного публічного виміру». «Чим ретельніше і детальніше обговорюється питання, тим легше воно проходить у Верховній Раді, тим менше ми бачимо політичних дискусій», — зауважив він.


Глава парламенту підкреслив: «Парламент сьогодні демонструє активну і системну роботу, ухваливши низку важливих фундаментальних законів, зокрема, і про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, і щодо бюджету». У цьому контексті він відзначив і Прем’єр-міністра, і уряд: «За багато років ми пішли шляхом, коли бюджет згідно із законом і подаємо, і обговорюємо, і приймаємо. Це незвична і дуже складна робота, яка потребує великої концентрації зусиль».


Відреагував Голова Верховної Ради і на подію, яка викликала резонанс у суспільстві — підвищення заробітних плат депутатів. Він повідомив, що провів попередні консультації з головами депутатських фракцій. «Уже у вівторок ми винесемо спільну законодавчу ініціативу, змінимо постанову і залишимо важливий політичний момент — впорядкування і визначення розміру заробітної плати без її збільшення. Це буде важливий момент, і я впевнений, що мене підтримають народні депутати у цьому питанні», — сказав він.


А. Парубій зазначив, що рішення стосовно підняття заробітних плат депутатів набуло в суспільстві особливого резонансу. Водночас він наголосив, що «свідомо не підписує цієї постанови».


«Я не популіст, я відповідальний політик і глибоко усвідомлюю: високий рівень заробітної плати для народних депутатів, державних чиновників, працівників державного сектору — це є, перш за все, антикорупційна ініціатива, — наголосив А. Парубій. — Це підтверджують усі наші європейські експерти». Водночас глава парламенту висловив упевненість, що подібне рішення — черезмірне та передчасне.


«Зміною до постанови ми це питання впорядкуємо. І я хотів би, щоб навколо нього не було більше інтриг», — сказав А. Парубій.


Повернувшись до теми удосконалення податкової системи, Президент Петро Порошенко наголосив на важливості запровадження електронного кабінету платника податків. Це, за його словами, черговий етап проведення реформи податкової системи. «Електронний кабінет платника податків — це наступний етап Центру надання адміністративних послуг», — сказав він і додав, що нині такі центри «відкриваються як гриби після дощу».
Водночас керманич наголосив на необхідності збереження спрощеної системи оподаткування для дрібних підприємців. Крім того, додав: «Це не стосується недоброчесних великих компаній, які намагаються мінімізувати оподаткування чи незаконно ухилитися від сплати податків». Назвавши це питання «надзвичайно важливим», глава держави звернувся до Голови Верховної Ради, депутатського корпусу та уряду підтримати таку позицію.
Окремо П. Порошенко торкнувся питання публічної реєстрації заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість. «Дуже важливо, що буде створено єдиний реєстр ПДВ. Я вірю, що нарешті зможемо зробити, і це буде величезне досягнення, вперше за 25 років існування — Україна своєчасно, прозоро виплачуватиме та відшкодовуватиме ПДВ», — сказав він.


На переконання Президента, запровадження відкритої системи відшкодування ПДВ є не лише інструментом покращення якості адміністрування податків, спрощення життя для платників податків, а й потужним інструментом зменшення корупції. «Буде значно менше спокуси створювати позапланові, зустрічні перевірки, або щось, що не просто ускладнює життя сумлінного платника податків. Це значно покращить інвестиційний клімат у нашій державі», — додав Петро Порошенко.


Глава держави також висловив сподівання, що буде знайдено шлях вирішення проблеми заборгованості з повернення ПДВ. Він відзначив позитивну динаміку скорочення цієї заборгованості «навіть при дуже обмежених можливостях бюджету» з 25 млрд. грн. до 16 млрд. грн.


Президент припустив, що попередня заборгованість із ПДВ може бути покрита за рахунок коштів, отриманих від спецконфіскації. В іншому разі ці виплати можуть бути підтримані відповідними цінними паперами держави.

 

ДОСЛІВНО

Президент Петро Порошенко:


«Запровадження е-кабінету платника податків — це ключова антикорупційна ініціатива, яка унеможливлює отримання хабара. У процесі здачі податкової звітності не спілкуєшся з чиновниками. Будь-яка спроба втрутитись у цей процес одразу фіксується і виникає питання, на якій підставі це зроблено».

 

За повідомленнями прес-служб апарату Верховної Ради та адміністрації Президента.

 

Голова адміністрації Президента України Ігор Райнін (праворуч) і заступник голови АПУ, секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків.

 

Віце-прем’єр-міністри України В’ячеслав Кириленко, Павло Розенко та міністр фінансів України Олександр Данилюк (зліва направо).


Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).