Село Городець, що у Володимирецькому районі на Рівненщині, має багатовікову й багатогранну літературну історію. Воно доленосно поєднане з Юзефом Крашевським, в активі котрого майже 600 томів романів, повістей, поетичних, драматичних, публіцистичних творів. 


До Городця також причетні незабутні Галина Гордасевич, Тадеуш Стецький, Авенір Коломиєць. А нині спадщину письменства славно примножує Віктор Мазаний, уродженець Городця, який став зачинателем літературно-мистецького свята «Городецький автограф», що нинішнього року справило своє 15-річчя.


Засновуючи «Городецький автограф», Віктор Мазаний зробив ставку на те, що Городець відвідуватимуть відомі письменники України, зокрема, лауреати Шевченківської премії. Відтак уже більше десятка шевченківських лауреатів побували у цьому поліському селі, презентували йому свою творчість і виклали своє світобачення.


На цьогорічному «Городецькому автографі» письменники посадили дерева — заклали парк українських письменників. Так, біля місцевої річки клени, калини, берези пустили свої коріння з іменами Степана Бабія, Володимира Лиса, Надії Гуменюк, Євгена Цимбалюка, Миколи Берези, Олени Медвєдєвої, Андрія Бабінця, Ірини Баковецької та Михайла Сидоржевського.


У рамках «Городецького автографа» відбулася літературознавча асамблея: перед жителями села, працівниками бібліотек Рівненщини поети і прозаїки ділилися своїми творчими набутками та планами, висловлювали власні громадські та громадянські позиції щодо реалій в Україні. На цьому тлі, як й інші, доволі виразно сприйнявся виступ Володимира Лиса з міста Луцька — автора роману «Століття Якова», який щойно екранізували. А бібліотекарі Рівненщини презентували електронну збірку матеріалів про родину Урбановських, представники якої в минулих віках заклали в Городці одну з найбільших на Волині бібліотек.


Ще одним заходом, який увійшов в програму цьогорічного «Городецького автографа» й набув статус офіційного, стало присвоєння звання почесного громадянина Городця лауреату Шевченківської премії України Василеві Пилипюку. Цей фотохудожник є автором понад сотні фотоальбомів, половина з них подарована саме Городцеві, тутешньому Поліському літературному музею.


Свято зі статусу українського перейшло у статус міжнародного, оскільки в ньому взяла участь польська делегація. У її складі, зокрема, були працівники ряду музеїв Юзефа Крашевського, що діють на теренах Польщі.


Виступає голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. 

 

Зачинатель «Городецького автографа» письменник Віктор Мазаний.

 

 

Автограф від письменника Володимира Лиса. 


Рівненська область.


Фото Євгена МЛИНА.