Президент України Петро Порошенко наголошує на важливості продовжити політику активного залучення американської сторони до процесу імплементації Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності нашої держави. Про це він заявив під час телефонної розмови із Віце-президентом США Джозефом Байденом, повідомляє прес-служба глави держави.

 

Розмова Порошенка та Байдена відбулася на тлі обговорення можливості розширення учасників «нормандського формату», а саме — до Києва, Берліна, Парижа та Москви приєднати Вашингтон. Цю пропозицію вже обмірковували і в Україні, і у США, але ініціатива залишилася на рівні розмов. У жовтні напередодні зустрічі у Берліні неформальна організація «Група друзів України в ЄС» у виданні Polіtіco опублікувала декларацію, в якій знову порушили цю тему і запропонували залучити США до «нормандського формату», переговорів щодо ситуації на Донбасі. У документі зазначено, що та «нормандська четвірка», яка сьогодні сформована, досягла певних успіхів в напрямку реалізації Мінських угод і відновлення діалогу між сторонами конфлікту. Проте, щоб досягти більшої ефективності у питанні врегулювання ситуації на Донбасі, необхідно долучити до переговорного процесу всіх значущих гравців, в тому числі й США. Як ми знаємо, і цього разу пропозиція далі слів не пішла, але факт, що обговорення розширення країн «нормандського формату» продовжується, означає реальну можливість такого розвитку подій. Поки що залишається питанням і хто із кандидатів у президенти США може зайняти п’яте крісло у цих переговорах.


Тим часом Президент США Барак Обама планує останні закордонні поїздки як чинний американський лідер. За інформацією Білого дому, з 14 по 21 листопада він відвідає Грецію, Німеччину та Перу. Плановано, що на зустрічі із канцлером ФРН Ангелою Меркель співрозмовники обговорять, зокрема конфлікт на сході України, ситуацію в Сирії, боротьбу з «Ісламською державою» та торговельні відносини між США і ЄС. До перемовин долучаться лідери Великої Британії, Франції та Італії.