У результаті більш як дворічної збройної агресії на сході Донбасу загинуло 495 жінок і 68 дітей. Ще 152 дитини отримали поранення, розповіла Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, виступаючи під час дебатів «Жінки. Мир. Безпека», що відбулися 25 жовтня в Раді безпеки ООН.

 

 

«Це і є символ війни в Донбасі — російські чоловіки воюють проти українських жінок і дітей, вбивають і калічать їх, беруть їх у полон. Конфлікти завжди супроводжуються спалахами насильства щодо жінок і дівчат, а сексуальне насильство використовується як знаряддя війни. Нам відомі факти торгівлі людьми на тимчасово окупованих територіях, а також сексуального насильства та експлуатації, використання неповнолітніх у бойових діях, несумісних зі стандартами прав людини і неприйнятні в сучасному світі», — наголосила Ірина Геращенко і закликала ООН внести до сфери діяльності відповідних мандатів ООН проблеми сексуального насильства в ході спровокованого Росією збройного конфлікту в Донбасі.


Вона також поінформувала, що, за останніми даними, в Україні налічується 1 мільйон 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб і 900 тисяч з них — це жінки, 236 тисяч — діти. Окрім того, з початку російської агресії загинуло 2 тисячі 130 бійців ЗС України, у тому числі дві жінки. Сиротами залишилося 1937 дітей, вдовами — 1213 жінок. 1975 жінок втратили своїх синів. Ще 142 жінки чекають звільнення з полону ОРДЛО своїх рідних.


Пізніше на своїй сторінці у Фейсбук Ірина Геращенко розповіла про реакцію головуючого на дебатах представника Росії Віталія Чуркіна, який так «перезбудився від виступу» представниці України, що почав розповідати, що «наступного року весь світ святкуватиме 100-річчя жовтневої революції». А на адресу нашої держави знову пролунав стандартний кремлівський набір звинувачень. Дозволу на репліку, передбачену протоколом, Чуркін Ірині Геращенко не дав. «Але його хамство привернуло додаткову увагу до ситуації на Донбасі, до війни в Україні, до мене підходило багато учасників дебатів — розпитати більше. І це головне», — розповіла Ірина Геращенко.
За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, лише у її виступі йшлося про Україну. Інші учасники зосередилися на проблемах і порушеннях прав жінок в інших зонах конфліктів. «Можливо, вперше в цій залі почули стільки страшних цифр про страждання українських жінок і дітей від російської агресії», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбук.


Фото із Фейсбук-сторінки Ірини Геращенко.