Глава Партії соціалістів Ігор Додон, кандидат у президенти Молдови, якому соціологи поки що віддають майбутню перемогу, заявив в інтерв’ю російському «Комерсанту» (опублікованому 26 жовтня) , що хоче провести в країні референдум щодо доцільності угоди про асоціацію с ЄС. «У нас і передвиборна кампанія йшла під гаслом «Молдова може бути сильніше разом з Росією», — сказав Додон. «У програмі партії записано, що вона за денонсацію угоди про асоціацію Молдови з ЄС та вступ до Євразійського економічного союзу».

 

Ще у вересні І. Додон обіцяв, що в разі перемоги, одним із перших його кроків у зовнішньополітичній сфері стане проведення тристоронніх переговорів із Росією та ЄС, щоб переглянути угоду про асоціацію з ЄС. «Я домагаюся скасування цієї угоди і підписання нової двосторонньої угоди з Росією, — цитувало Додона агентство РИА-Новости. — У перспективі я відкрито виступаю за входження Молдови до Євразійського економічного співтовариства». На його думку, рішення про асоціацію з ЄС було великою помилкою. Проте, згідно з молдовським законодавством, президент країни не має права денонсувати угоду про асоціацію. Саме тому Ігор Додон і хоче провести референдум з цього питання. А щоб рішення рефендуму було оформлено законодавчо, Додон обіцяє, «що доб’ється дострокових парламентських виборів, і якщо на них Партія соціалістів візьме більшість, то вона свою програму реалізує». В інтерв’ю «Комерсанту» він навіть зізнався, що в разі, якщо парламент не вдасться розпустити в законний спосіб, він готовий ініціювати ще один референдум щодо змін у Конституції і добути собі право розпускати законодавчий орган.


Тим часом три ліберальні партії Молдови вирішили висунути на виборах єдиного кандидата. Ставку зробили на лідера партії «Дія і солідарність» Майю Санду. Останні соцопитування свідчать, що вона має шанси вийти в другий тур разом з Ігорем Додоном. Такі самі шанси має й кандидат від правлячої Демократичної партії Маріан Лупу. Перший тур виборів призначено на 30 жовтня.