Спільний проект телеканала «Рада» і газети «Голос України»

 

Революціонером у технології зварювання є відомий український вчений, заслужений діяч науки, лауреат державних премій — Борис Патон. Він подарував світу сотні винаходів. Танки, газо- і нафтогони на землі та під водою, космічні станції й навіть серце, нирки та судини. Від металургії — до медицини. Від студента Політехнічного — до президента Національної академії наук України. 1998 року він став першим, кого відзначили званням «Герой України».

 


Патон-молодший продовжив справу, розпочату його батьком — академіком Євгеном Патоном, і досяг нових вершин у науці. Спецелектрометалургія з’явилася саме при Борисові Євгеновичу. Чимало об’єктів зведено за допомогою розроблених в Інституті технологій — столична телевізійна вишка та Московський міст у Києві.


Ще двадцятитрирічним студентом під час війни Борис Патон розробляє нові технології зварювання під флюсом для будівництва танків. Потім — з’являються винаходи з напівавтоматичного зварювання під водою. Згодом — перший у світі експеримент пайки в умовах відкритого космосу. Ці технології використовуються космонавтами під час орбітальних польотів.


У складних дев’яностих — вчений висунув сміливу ідею — «якщо можна зварювати метали, чому б не спробувати живі тканини. Відтак розробили апарат, який завдяки високочастотній напрузі замінив хірургам медичні голки та нитки. Нова оригінальна технологія електрозварювання м’яких тканин людини і тварини знайшла втілення у сучасній хірургії.


Останнє ноу-хау вченого стосується з’єднання зруйнованих трубопроводів та розробки автоматизованих систем керування і проведення магістральних трубопроводів. Це дало змогу розробити нові типи зварних конструкцій, великогабаритних резервуарів для зберігання нафти, кожухів доменних печей та висотних баштових споруд.


Вимагати більшого, а науковою думкою завжди бути у дні завтрашньому — життєве кредо вченого. Саме завдяки Борису Євгеновичу Україна й досі має першорядну за європейськими мірками вітчизняну науку.