Росія продовжує дестабілізувати східну Україну фінансовою і військовою підтримкою сепаратистів. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі за результатами зустрічі міністрів оборони членів-країн Альянсу, пише Радіо Свобода.


«Близько до наших кордонів Росія продовжує наполегливо демонструвати свою військову силу, зокрема масові військові навчання. Цього місяця Росія розмістила ракети «Іскандер», здатні нести ядерний заряд, у Калінінграді і призупинила угоду зі США щодо утилізації збройового плутонію», — сказав Столтенберг. Водночас він знову нагадав, що організація не шукає конфронтації з Москвою і не хоче нової холодної війни, а прагне до діалогу. «Ми також бачимо риторику залякування з боку Росії. Ми хочемо запобігти конфлікту, і найкращий спосіб це зробити — залишатися сильними, об’єднаними та бути впевненими у нашій відповіді», — цитує Столтенберга УНІАН.


Окрім того, генсек НАТО заявив, що міністерська зустріч організації домовилася про спільну присутність у країнах на східному фланзі Альянсу. Столтенберг, зокрема, зауважив, що йдеться про присутність «наземну, а також у акваторії Чорного моря». Деталі щодо функціонування та кількості цих сил, як очікується, будуть оголошені згодом.


Нагадаємо, що НАТО вирішило посилити країни-члени на сході Альянсу як реакцію на агресивну політику Кремля.

 

ДО РЕЧІ

Міністр оборони Хорватії генерал Дамір Крстичевич заявив у Брюсселі, що країна спрямує в 2018 році одну роту своїх бійців до Литви. Це буде її внеском у стратегію НАТО з нарощування могутності Альянсу в Балтійському регіоні.


Як повідомило видання Total Croatіa News, міністр наголосив, що пріоритетом для нового консервативного уряду в зовнішній політиці буде всіляка допомога в проведенні військової реформи в сусідній Боснії і Герцеговині, а також зміцнення позицій Загреба в Європейському Союзі та НАТО.


«Ми вважаємо, що нашим завданням є внесок у посилення Альянсу на сході континенту», — уточнив Крстичевич. На його думку, розширення НАТО в цьому напрямі буде гарантією миру та спокою в Балканському регіоні.

Саме це не подобається в Москві, яка підбурює народ Чорногорії на протести проти вступу країни до НАТО.


Ярослав СЕРГІЄНКО.