Губернатор префектури Кагошіма, яка постраждала навесні від сильного землетрусу, просить енергокомпанію Kushu Electrіc Power, що є оператором єдиної працюючої нині атомної станції «Сендай», призупинити реактори, аби здійснити додаткові перевірки на відповідність заходам безпеки.

 

Таку вимогу, як повідомило агентство Kyodo, новообраний у липні губернатор префектури Сатоші Мітадзоно адресував президенту енергокомпанії Мітіакі Уріу. Він пояснив, що додаткові заходи перевірки необхідні через потужні землетруси в регіоні, які можуть повторитися. І хоча стихія тоді не вплинула на роботу АЕС, однак чимало мешканців краю висловлюють занепокоєння, що нові поштовхи можуть зашкодити працюючим реакторам. Тому вони просять провести додаткові обстеження, щоб з’ясувати, яким може бути вплив сейсмічної активності на АЕС і як може протистояти йому енергетичний об’єкт, а також обстеження активних розломів навколо АЕС, що можуть стати причиною нових поштовхів.


Президент енергетичної компанії Kushu Electrіc Power пообіцяв дати відповідь на звернення громадян. Раніше повідомлялося, що працюючі перший і другий реактори станції буде зупинено для планової перевірки в жовтні та грудні нинішнього року.


У Японії заборонити експлуатацію працюючої АЕС можна тільки за рішенням суду. Однак після того як реактори буде зупинено на плановий ремонт, місцева влада може вимагати додаткової перевірки, оскільки вона має право не дозволяти відновлення експлуатації станції після ремонту, якщо не буде переконана в досягненні повної безпеки АЕС.


«Сендай» стала першою і поки що єдиною працюючою атомною станцією після повної зупинки всіх ядерних об’єктів. Її два енергоблоки перезапущено рік тому. Потужність кожного становить 890 МВт.


На сьогодні дозвіл на перезапуск атомних реакторів Комісія з ядерного регулювання надала п’ятьом реакторам: двом на АЕС «Сендай», двом на АЕС «Такахама» та одному на АЕС «Іката». Однак реактори АЕС «Такахама» зупинено за рішенням суду, який вважає їх недостатньо безпечними. Реактор АЕС «Іката» ще не приступив до експлуатації.


Якщо реактори за рішенням суду буде зупинено, японська енергетика знову залишиться без атомної електроенергії. Японська економіка вже мала досвід життя без атомної енергетики, востаннє цей період становив два роки — з вересня 2013 року.


Сьогодні японські енергокомпанії подали заявки на відновлення роботи 21 реактора на 14 станціях.


Токіо.

Довідково

До катастрофічного землетрусу, цунамі та аварії на АЕС «Фукушіма» 2011 року на атомну енергетику в країні припадало майже 30%. Нині японський уряд прагне перезапустити ті станції, які відповідатимуть додатковим посиленим правилам безпеки. До речі, АЕС «Сендай» успішно пройшла таку перевірку.