До Національного університету «Острозька академія», що в древньому Острозі на Рівненщині, учора завітав Президент Петро Порошенко. Підстава більш ніж вагома — перший у Східній Європі вищий навчальний заклад, заснований 1576 року князем Костянтином Острозьким, відзначає своє 440-річчя. І, до речі, Верховна Рада прийняла постанову про урочисте відзначення на державному рівні цієї дати.


Якраз до 440-річчя університету стала до ладу перша черга нового корпусу, де працюватимуть наукові школи та науково-дослідні лабораторії. На першу чергу корпусу держава виділила 5 мільйонів гривень, а ще 25 мільйонів — це кошти зі спецрахунків та від меценатів. Зокрема, дуже підсобив фінансами на будівництво меценат з українським «корінням» із Канади Ераст Гуцуляк. Загалом із завершенням ще двох черг корпусу тут у прекрасних умовах навчатимуться 2,5 тисячі студентів.


Тож Президент взяв участь у відкритті першої черги нового корпусу, а також тріумфальної арки, яку звели на в’їзді до Національного університету «Острозька академія». Вона присвячена сакральній книзі — Острозькій Біблії. Монументальна споруда зроблена у вигляді титульного аркуша Біблії, а на бокових стелах арки зображені постаті людей, які створили Першокнигу.


— Ця архітектурна композиція символізує тріумф моралі, духовності та інтелекту — пріоритетних цінностей нашого вишу, — пояснив Герой України, ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник, який доклав чимало зусиль для відродження та розвитку цього навчального закладу.


Президент Петро Порошенко поспілкувався з викладачами та студентами вишу.


Рівне.