У Києві відбулося чергове засідання україно-польського форуму істориків, ініціаторами та організаторами якого стали інститути національної пам’яті двох країн.


«Ідея створення україно-польського форуму істориків з’явилася навесні 2015 року як відповідь на те, що, на жаль, кілька років перед тим фактично не існувало майданчика, де могли б зустрічатися українські та польські історики для дискусії довкола важких питань нашого минулого», — зазначив керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович та висловив задоволення, що ця ініціатива продовжує активно діяти.

«Це є свідченням того, що історики в обох країнах розуміють необхідність продовжити дослідження конфліктних питань нашого минулого. Така необхідність стає особливо актуальною, зважаючи на новий етап доступу до архівів в Україні, адже з минулого року після ухвалення парламентом спеціального закону знято будь-які обмеження щодо користування архівами колишнього КДБ. Тепер із цими колись секретними матеріалами вільно працюють українські та польські історики. Важливо й те, що нині не лише тривають дослідження, а й відбуваються зустрічі істориків обох країн, які дають можливість зіставити чи верифікувати результати цієї роботи. Певен, що саме плідна наукова співпраця — найкращий шлях до розуміння та подолання конфліктів минулого», — сказав голова Українського інституту національної пам’яті, коментуючи підсумки третьої зустрічі істориків.


Важливість того, що дискусія про складні сторінки історії вийшла за межі українського парламенту і польського сейму та перемістилася за столи істориків, відзначила й народний депутат та співголова групи міжпарламентських зв’язків із Республікою Польща Оксана Юринець, котра також брала участь в обговоренні. За її словами, через низку причин україно-польські стосунки переживають чергове випробування, тому сьогодні особливо важливо працювати над відновленням історичного діалогу та водночас не забувати про постійне обговорення спільного україно-польського майбутнього. «Тема непроста, але кому як не найвідомішим історикам з обох сторін сідати за стіл перемовин. Обговорення складних питань нашого минулого насамперед потребує діалогу, і ми з Миколою Княжицьким, як співголови групи міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща, раді вітати кожен із них», — підкреслила О. Юринець.


Наступна зустріч істориків запланована на березень 2017 року.


Вл. інф.