Днями в сесійній залі Львівської обласної ради відбулась підсумкова конференція «Кращі практики об’єднання громад та дороговкази на майбутнє». Захід проходив у рамках проекту «Об’єднуймося свідомо: підвищення ефективності процесу об’єднання громад у Львівській області». Учасниками конференції стали представники вже об’єднаних, потенційно об’єднаних громад та районних рад Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей, влади Львівщини та провідні експерти з децентралізації.


«У Львівській області знайшлися сміливці серед сільських, селищних та міських голів, які прийняли нелегке рішення і зважилися на добровільне об’єднання. Отже, в регіоні вже налічується 16 громад, що працюють. Ще в шести — оголошено вибори. Одна з найбільших громад — Ходорівська — об’єднана в межах перспективного плану. І тут уже справа честі, в тому числі й уряду, показати на прикладі цієї громади, як повинна функціонувати повноцінна ОТГ», — розповів голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.


«Реформа децентралізації на території Львівської області триває. На сьогодні в об’єднаних територіальних громадах реалізується 158 проектів на загальну суму майже 78 мільйонів гривень. Це сумарний показник, який формується із декількох джерел інвестування. Зокрема, це окрема субвенція із державного бюджету для соціально-економічного розвитку й інфраструктури ОТГ. Її загальна сума становить майже 46 мільйонів гривень і визначається за формулою, де враховано чисельність сільського населення і площу, на якій люди мешкають. Відповідно кожна громада отримала чітку суму, до того ж ці кошти надійшли ще на початку 2016 року. Також джерелами фінансування ОТГ є Державний фонд регіонального розвитку, бюджет розвитку області, а також програма мікропроектів», — наголосив перший заступник голови Львівської обласної ради Ростислав Замлинський.


За його словами, кількість проектів в ОТГ збільшуватиметься, адже в декількох громадах простежується економія коштів, тож варто очікувати на нові ідеї. «На мою думку, з’явиться ще 5—10 проектів і їх буде реалізовано на Львівщині ще цьогоріч», — додав він.


Посадовець також зазначив, що обласна рада у 2016 році допомагала громадам визначити пріоритетні напрями розвитку і таку само підтримку надаватимуть й наступного року.


«Львівщина належить до тих областей, які нічого не сприймають на віру, — сказав провідний експерт із питань об’єднання громад в Україні Юрій Ганущак. — Мешканці області поки не переконаються самі, що потребують думки інших, набиватимуть собі ґулі».


Львів.