У Волинському краєзнавчому музеї на базі його відділу — Музею волинської ікони — нещодавно відбулася ХХІІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація». Починаючи з 1994-го вітчизняні та зарубіжні вчені, музейні працівники та реставратори щорічно збираються у Луцьку, щоб поділитися своїми науковими здобутками у вивченні і реставрації пам’яток сакрального мистецтва історичної Волині та України. У цьогорічному заході взяли участь 36 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Білорусі та Польщі. Доповіді та повідомлення учасників конференції опубліковано у науковому збірнику. Видання ілюстроване кольоровими світлинами, більшість з яких публікується вперше. Серед матеріалів збірника — статті з дослідження іконографії творів волинського іконопису, техніко-технологічних характеристик волинських ікон та церковного різьблення, з історії церков Волині, каталоги збірок сакрального мистецтва музеїв України.


Під час конференції у Музеї волинської ікони було відкрито виставку «Скарби землі Волинської. Пам’ятки сакрального мистецтва Волині XVІІ—XVІІІ ст.» з колекції Національного художнього музею України. Учасникам заходу також було представлене друге доповнене видання альбому «Музей волинської ікони» (видавничий дім «АДЕФ-Україна», Київ, 2016 р.).


Учасники конференції ознайомилися з пам’ятками волинського іконопису, декоративної різьби і скульптури, що поповнили експозицію музею у 2016-му. Пам’ятки були відреставровані у 2015 році фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України та його Львівської філії, Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Волинська область.

 


На знімку: деякі з цих волинських ікон прибули на рідну землю завдяки музейникам лише через століття.


Фото автора.