Викрадати словацькі й рідше угорські номерні знаки з легковиків у райцентрах Перечин і Великий Березний, а також в Ужгороді та інших прикордонних містах і селах — стало пошестю протягом новорічно-різдвяних ночей. За неофіційними даними, шкоди завдано щонайменше сотні власників автівок.

Про це на сполох б’ють тутешні користувачі мережі Фейсбук. От типовий приклад: «О шостій ранку мене розбудив телефонний дзвінок сусіда. «Прокидайся, — каже, — спускайся в двір, украли словацькі номери з наших машин!» — так пише у соцмережі один із жителів міста Перечин.

Чоловік повідомив, що невідомі скрутили саме словацькі номери. При цьому на лобовому склі машини зловмисники-фіґлярі залишають номер свого телефону. Власник передзвонить, а на тім кінці йому пропонують переказати дві тисячі гривень на номер картки, який миттю скинуть есемескою. Але все по-чесному: тому, хто переслав гроші, тут же повідомляли, де саме сховані номери. Десь неподалік. Як правило, під огорожею в снігу або ж у кущах, або ж у кюветах біля вказівних знаків.

Один із юнаків переказав названу суму, оскільки мав невідкладно їхати за кордон. Решта постраждалих, розгадавши «жарт», самі почали шукати номери. «Сюжет» простий: ховають у снігу обабіч дороги від Перечина до Великого Березного.

До міліції, як правило, не звертаються, бо відчувають, що це «опришківський» розіграш когось зі своїх, у кого наявний номер твого мобільного. А, може, саме в такий спосіб хочуть привернути увагу владних структур України до дискредитаційної вимоги: кожні п’ять діб власники куплених за рубежем машин змушені перетинати кордон. Досить було б контролювати їх і раз на місяць. Саме таке питання ставили журналісти 4 січня міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну під час його перебування в Ужгороді. Посадовець пообіцяв з’ясувати це з керівництвом МВС і митниці...

Що ж, «опришки» довго чекати не будуть. І чи не в такий спосіб, хай і на шкоду близьким, але «тихо» висловлюють протест. А власники таких автомобілів дуже не зажурилися з двох причин. Перша — якщо всі, в кого пропали номери, одночасно звернуться до міліції Закарпаття, то там може початися суцільний хаос і невроз у слідчій службі, адже знайти порушників слід негайно (протягом трьох—п’яти діб), що вочевидь нереально — інакше, як переїдеш кордон. А іноземна сторона буде поінформована про «здобутки». Друга причина — штраф за втрату номерів і новий техпаспорт у Словаччині сягає трохи більше двадцяти євро. І дублікат після сплати видадуть одразу. Що-правда, слід принести довідку з української ДАІ, у якій буде офіційно зафіксована пропажа. Словом, отака історія...

Варто додати, що автівок з іноземними номерами на дорогах Закарпаття не меншає, а швидше навпаки. І все через непомірно високі вітчизняні мита й сплати в ДАІ при реєстрації машин.