Проблема визначення ефективності законодавства є однією з тих, що постійно перебувають у полі зору народних депутатів України, науковців та широкого кола представників громадськості. Адже ефективність законодавства забезпечує стабільність правопорядку, послідовність проведення економічних, політичних, соціальних та інших перетворень, інтеграцію України до Європейського Союзу.


Особливу увагу цій проблемі приділяє Інститут законодавства Верховної Ради України. У пошуку наукового обґрунтування підходів та критеріїв визначення співвідношення фактичного результату дії закону та тих соціальних цілей, задля досягнення яких його прийнято, проводили і фундаментальні, і спеціальні прикладні дослідження. Свого часу Інститутом було розроблено проект Методики оцінки економічної пріоритетності розвитку законодавства. Центральною його ідеєю була розробка загальної формули розрахунку пріоритетності як абстрактного законопроекту, так і конкретних проектів законодавчих актів. Згодом ці ідеї, втім, як і інші розробки Інституту, лягли в основу Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні.


Проблема результативності та ефективності дії законодавства є предметом уваги комітетів парламенту. Так, за ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Інститут займається визначенням показників та заходів оцінки ефективності законодавчих актів у контексті практики їх застосування в діяльності державних органів.


Нині Інститут реалізує великий проект, що передбачає виявлення колізій і прогалин законодавчих актів та визначення шляхів їх усунення на основі аналізу правозастосовної практики та доктринальних позицій.
У рамках цього проекту 18 жовтня 2016 року в Інституті законодавства Верховної Ради України проведено науково-практичний семінар, у форматі якого відбулося фахове обговорення сучасних методів аналізу та визначення ефективності законодавства.


Відкриваючи захід, директор Інституту законодавства член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко наголосив на актуальності проблеми оцінки ефективності законодавства, відзначивши, що вона має певне історичне коріння, водночас сучасні тенденції розвитку законодавства зумовлюють пошук нових підходів та методів для її розв’язання. Багаторічний інтерес багатьох учених до цього питання продукував пошук оптимальних методик та обґрунтування критеріїв визначення ефективності та результативності застосування законодавчих актів. Нині слід зосередити увагу на узагальненні цих підходів та виробити об’єктивно й методологічно виважену концепцію щодо запровадження системи моніторингу ефективності законодавства на всіх рівнях його правозастосування.


На важливості вироблення науково-теоретичного концепту ефективності законодавства, підходів та критеріїв визначення його результативності зосередила увагу народний депутат України Наталія Агафонова. Якість правозастосовної діяльності, зазначила вона, вимірюється спроможністю забезпечити своєчасну й узгоджену з вимогами закону реалізацію юридичних норм задля належного правового регулювання всіх сфер суспільного життя.


Знаковим для цього семінару стало представлення відомим фахівцем із наукового обґрунтування та визначення показників ефективності дії законодавчого акта доктором юридичних наук, професором Борисом Кіндюком дослідження, крізь призму якого він акцентував увагу на необхідності розробки методики проведення оцінки нормативно-правових актів на основі системи кількісних показників, зокрема за окремими сферами правового регулювання. Доповідач визначив особливості та закономірності застосування математичних методів у дослідженні нормативно-правового регулювання суспільних відносин. Цікавою особливістю презентації результатів дослідження з урахуванням цьогорічних ювілейних дат відомих історичних пам’яток права була їх ілюстрація в оцінках статутів Великого князівства Литовського 1529, 1566, 1588 років та Соборного уложення 1649 року. Застосування такої методики, на думку доповідача, дає можливість перейти від описового характеру нормативно-правового акта до визначення його кількісних показників у проекції розвитку суспільних відносин.
Висвітлення порівняльних аспектів аналізу нормативних актів в історичній ретроспективі наочно засвідчило значення таких досліджень для пошуку шляхів визначення ефективності та вдосконалення правового регулювання.


Результати узагальнення аналізу наукових підходів і новітніх методик оцінки ефективності законодавчих актів у близькій перспективі Інститутом законодавства планується представити в рамках наступних науково-практичних заходів, присвячених цим питанням.


Інститут законодавства Верховної Ради України.