Гості з Ізюмського району Харківщини подолали майже тисячу кілометрів, щоб перейняти досвід децентралізації. Тернопільщина нині серед лідерів в Україні — тут уже створено 26 об’єднаних територіальних громад, а 11 та 18 грудня відбудуться вибори ще в десяти.


На сході країни реформа відбувається повільніше. Так, на Харківщині створено чотири об’єднані територіальні громади, ще дві-три мають намір сформувати до кінця року. В Ізюмському районі поки що немає жодної об’єднаної територіальної громади. Загалом в Україні діють 184 ОТГ, але цей показник, очікують, істотно збільшиться до кінця року.


Заступники голів Тернопільської облдержадміністрації та облради Олег Валов та Любомир Крупа, Ізюмської райдержадміністрації Дмитро Кіян, а також координатори тернопільського та харківського центрів розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук і Діана Баринова висловили сподівання, що візит делегації представників місцевого самоврядування Харківщини до об’єднаних територіальних громад Тернопільщини буде успішним і сприятиме впровадженню реформи децентралізації та покращенню взаємовідносин між регіонами. Влітку з цією метою на Тернопілля вже приїжджали представники місцевого самоврядування з Луганщини.


Харківські гості в рамках кількаденного візиту ознайомилися з роботою Байковецької та Великогаївської об’єднаних громад Тернопільського району, Скалатської Підволочиського району та Васильковецької — Гусятинського. Оглянули історико-архітектурні й культурні надбання Тернопільщини, відвідали Збараж, Вишнівець, Почаїв. За словами координатора Центру розвитку місцевого самоврядування на Тернопільщині Віктора Литвинчука, регіон готовий ділитися досвідом. Тут є випадки, коли район поділився на дві і на три громади. Є 22-тисячна громада і така, що налічує 2,5 тисячі населення. Фахівці порахували: найбільш ефективне об’єднання, в якому майже 12 тисяч мешканців.


Говорили під час зустрічі й про закон, який, у разі прийняття Верховною Радою, дозволить укрупнення громад і долучення охочих. Так, на Тернопільщині до ефективної Заводської громади на Чортківщині вирішили приєднатися ще шість сільрад, стільки само — до Козлівської Козівського району. Поки що легше створити нову громаду, але новий закон дасть змогу укрупнюватися та розвиватися.


«Представники місцевого самоврядування Харківщини хочуть перебрати кращі напрацювання з децентралізації на Тернопільщині, — каже координатор Центру розвитку місцевого самоврядування в Харківській області Діана Баринова. — На перспективу ми розглядаємо формат співпраці і з Тернопільщиною загалом, і з конкретним районом Тернопільщини або з конкретною громадою».

 



Тернопільська область.


Фото автора.