Учора в Женеві (Швейцарія) завершила свою роботу 135-та Асамблея Міжпарламентського Союзу. Делегація Верховної Ради України на чолі із заступником голови Комітету у закордонних справах Борисом Тарасюком та у складі народних депутатів Марії Іонової, Івана Крулька, Олени Сотник, Рефата Чубарова та Ігоря Попова продовжувала роботу із захисту позицій нашої держави на майданчику форуму.


Член української парламентської делегації Рефат Чубаров виступив у контексті загальних дебатів щодо ролі парламентів у запобіганні конфліктам. Він звернув увагу делегатів на дії парламенту Росії, який замість виконання статутних функцій захисту прав людини, гарантування верховенства права і збереження миру і стабільності надав повноваження президенту Росії щодо застосування військової сили на території та проти України. Наслідки цього рішення були жахливими — тисячі вбитих, понад півтора мільйона тимчасово переміщених осіб, величезні економічні втрати. Український представник поінформував присутніх про систематичні репресії щодо громадян України, які проживають на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим і які не сприйняли окупацію півострова Росією. Особливо жорсткий тиск здійснюється на представників кримськотатарського народу та етнічних українців. Заборона Меджлісу — вищого представницького органу кримських татар, залякування незгодних, затримання та викрадення, вбивства — це сумний підсумок входження «русского мира» у Крим. На тлі агресивної політики Росії, порушення нею основоположних принципів міжнародного права було б великою помилкою, наголосив український парламентарій, проводити будь-які заходи МПС на території держави-агресора.


У цьому контексті Р. Чубаров закликав національні парламентські делегації, присутні на форумі, не ухвалювати рішення про проведення осінньої асамблеї МПС наступного року  в Санкт-Петербурзі.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.