Сімдесят два роки відокремлюють нас від того дня, тієї миті, коли на березі річки Прут був знову поставлений прикордонний стовп. Це був одна тисяча дев’ятий день війни! День визволення України! Учора в столиці в Парку слави відбулася урочиста церемонія з нагоди річниці визволення нашої землі від німецько-фашистських загарбників. Заходи із вшанування відбулися також у всіх регіонах нашої країни.


Історія визволення України, як і загалом усієї війни, писалася доблестю, самопожертвою воїнів, талантом полководців, героїзмом простого народу. Тож і вчора разом із Президентом України Петром Порошенком, іншими високопосадовцями нашої держави до Вічного вогню в Парку слави покладали квіти і ті, хто здобував цю перемогу (на знімку).

 

 

На жаль, з кожним роком ветеранів стає дедалі менше, але від цього не применшується їхній подвиг і їхня звитяга. Загалом воїни-українці зробили вагомий внесок у перемогу над нацистською Німеччиною та її союзниками.

Бойовими нагородами було відзначено 2,5 млн. осіб, українські маршали й генерали очолювали понад половину із 15 фронтів, які діяли в період боротьби з німецько-фашистськими загарбниками.


Нагадаємо, воєнні дії на території України тривали 40 місяців. Одним із найтяжчих було форсування Дніпра. Тоді загинуло майже 400 тисяч солдатів, яких тодішні воєначальники фактично кинули на вірну смерть, адже фронти, що наступали на Київ, були не забезпечені плавзасобами, воїни не мали належного обмундирування тощо. Історики також часто згадують зухвалий вислів Жукова, коли він сказав, що «хохли» — це дуже бунтівна нація, і чим більше їх потоплять у Дніпрі, тим менше доведеться відсилати до Сибіру.


Минають роки, покоління змінює покоління, але назавжди залишиться у серцях нащадків пам’ять про ті буремні роки, коли здригалася рідна земля, горіли села, гинули тисячі і воїнів, і мирних жителів. На жаль, та війна не стала для нас останньою. І найстрашніше, що ворогом виявився колишній союзник.


***


Указом Президента України від 20 жовтня 2009 року 28 жовтня встановлено Днем визволення України від німецько-фашистських загарбників.


Марина КРИВДА.