У Верховній Раді відбувся національний форум «Реформа місцевого самоврядування: стан та перспективи розвитку». Співорганізаторами заходу виступили парламентський Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики й місцевого самоврядування та ВГО «Інститут «Республіка».


Гаслом заходу можна вважати тезу «Змінюємо людей, щоб змінити країну». Адже, за словами голови Інституту «Республіка» Володимира Чемериса, об’єднавшись в активну громаду, люди можуть досягти значних результатів. Водночас, додав він, це не означає бути опонентами до влади. Усе, що робить громадськість, вона може здійснювати спільно з владою, переконаний В. Чемерис.

 

Представниця Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко нагадала, в які важкі часи стартувала реформа місцевого самоврядування: «Після Майдану країна була на межі, економічна криза, анексія Криму, агресія на сході. Уряд Яценюка отримав у спадок державу, на казначейських рахунках якої було 108 тисяч гривень. Саме у такий складний час народилася Концепція розвитку місцевого самоврядування. Вже нині ми маємо дослідження, які показують, що реформа є успішною та виправданою».


Народний депутат коротко охарактеризувала проекти законів, які перебувають на розгляді у комітеті. Це, зокрема, законопроекти №4772 (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад) та №4773 (про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо добровільного приєднання територіальних громад), що дозволяють спростити процедуру добровільного дооб’єднання громад. Під час розгляду цих проектів, зауважила депутат, ми побачили, що виникає проблема навколо об’єднання обласних центрів та міст обласного значення. Тож запропонували запровадити новий термін агломерація (від лат. agglomero — приєдную, нагромаджую). Щоправда, це питання не вирішується у цих законопроектах, але дискусія відкрита, зауважила вона.


Серед підтриманих у першому читанні проектів є також і № 4676 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад». «Це проблема добровільно об’єднаних громад, які не можуть потрапити на перші вибори. Вже три десятки таких громад отримали відмову від ЦВК. Цей законопроект унормовує питання утворення таких громад. Позиція комітету полягає у наступному: спочатку добровільно об’єднана громада відповідно до всіх процедур, яких вимагає закон, потім перші вибори і зміна меж районів», — сказала О. Бойко.


Окремо депутат наголосила на важливості ухвалення проекту закону, який забороняє реєстрацію юридичних і фізичних осіб під назвою «територіальна громада».


Позафракційний народний депутат Остап Єднак у коментарі «Голосу України» висловив припущення, що необхідні для просування реформи законопроекти важко проходять у парламенті через різні погляди фракцій та політичних сил на розвиток країни і на процес децентралізації. «Деякі політичні сили, на жаль, мають інше бачення або використовують це у своїх політичних спекуляціях. Тобто, якщо реформа гальмується — винні фракції коаліції, відтак, їхній рейтинг буде падати. Тому деякі політсили роблять усе, аби перешкодити реформі», — сказав він. Але тим не менше, законопроекти проходять, додав депутат. На його думку, вже у листопаді будуть проголосовані законопроекти, які дозволяють якісніше, оперативніше формувати об’єднані громади. «Сподіваюся, і є великі шанси, що у листопаді ми в другому читанні ухвалимо хоча б основні законопроекти», — сказав він.


Відзначив О. Єднак і перехід до галузевих реформ. «Ще рік тому, — зізнався він, — я й сам не бачив, як делегування повноважень, децентралізація збігаються з галузевими реформами в освіті, медицині, екології, фінансово-податковій сфері. Не було загальної координації. Міжгалузева робоча група була створена, але не працювала. Вже нині у нас є профільні міністри, ухвалено базові закони, розробляються концепції, зокрема і стратегія поводження з відходами, яка включає елемент децентралізації. Тому вже веселіше. Ми принаймні бачимо, що йде рух у цьому напрямку».

 

ДОСЛІВНО

Народний депутат Олена Бойко: 


«У реформи багато недоброзичливців. Невидимий фронт працює проти реформи, як на інформаційному полі, так і намагається створювати перешкоди і заплутати пересічних громадян, зокрема, з термінологією «територіальні громади».

 

Олена Бойко, член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Сергій Шаршов, директор департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку, Володимир Чемерис, голова Інституту «Республіка» (зліва направо). 


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.