У Верховній Раді зареєстровано проект закону про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом. Цей документ, вважають його розробники, дає можливість тисячам українців вибратись із боргової ями.

Законопроект підготовлений на основі аналізу кращих практик інституту банкрутства в світі із врахуванням українських реалій. 

 

Серед його ініціаторів народні депутати фракції «Самопоміч». Один із них — член парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович (на знімку) розповів, чого варто очікувати після ухвалення цього законопроекту.

 


Одна із серйозних структурних проблем в Україні, особливо, з огляду на економічну кризу, — це заборгованість фізичних осіб. До того ж валютні позичальники є яскравим прикладом цієї проблематики, але не тільки вони потрапили в боргову халепу. Хтось не в стані обслуговувати свої борги через втрату роботи, хтось захворів і не здатен займатися діяльністю, яка приносить доходи. Це може бути й фермер чи дрібний підприємець, який узяв відносно невеликий кредит, але не в змозі його обслуговувати. Банки обдирають таких людей до нитки. Натомість, 


реструктурувавши борги та грамотно використавши активи, якими володіє, підприємець зміг би віддати заборговане і залишитися з майном.


Законопроектом пропонується механізм, коли навіть за умови заперечень кредитора план реструктуризації можна затвердити в суді. Фактично, створюється інститут захисту фізичної особи від кредитора. Якщо людина бачитиме, що вона не в стані оплатити свої борги, але володіє певним активом, за рахунок якого здатна реструктурувати і віддавати цей борг поступово, вона може самостійно звернутися до суду з вимогою відкриття провадження в справі про неплатоспроможність, одночасно подавши план реструктуризації боргів. Якщо такий план судом не затверджується, справу закриють. Тобто гарантується: якщо бажаний для людини варіант розвитку подій не відбудеться, вона щонайменше повернеться туди, звідки починала.


Передбачається також особливий порядок погашення боргів власників єдиного житла. Це здебільшого стосується валютних позичальників, які взяли іпотеку на одну квартиру і внаслідок наявності боргу можуть опинитися на вулиці. Це не тільки економічна, а й соціальна проблема. Породити армію безхатченків — це безвідповідально стосовно громадян і загрожує великим напруженням у суспільстві. Згаданий законопроект цю проблему розв’язує так: фізична особа отримує інше житло, меншої якості. Тобто 


ми забезпечуємо дахом над головою людей, не здатних обслуговувати свій кредит, але гасимо їх боргові зобов’язання.


Щоб уникнути зловживань з боку недобросовісних осіб, у проекті закону передбачено певні запобіжники. Так, якщо на близьких і рідних особи, яка може бути визнана неплатоспроможною, записано майна на суму, що більша від суми заборгованості, то інститут банкрутства до такої особи не може бути застосований. Ці близькі і рідні не несуть фінансової відповідальності, але таким чином ми 


боремося з явищем записування майна на братів, сестер, батьків тощо. 


Інший важливий момент — це можливість кредитора оскаржити укладені боржником договори протягом року до моменту порушення справи про банкрутство. Це також запобігатиме випадкам, коли майно просто банально ховатимуть від кредиторів. Ухвалення такого законопроекту дасть можливість громадянам «обнулити» борги і встановить той спосіб захисту фізичних осіб перед кредиторами, яким вони сьогодні, на жаль, не володіють.