Посли країн «Великої сімки» та глава представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі надіслали Президенту України Петру Порошенку лист з попередженням щодо ослаблення системи електронного декларування.

 

Як повідомляє «Європейська правда», документ датований 25 жовтня і в ньому посли оцінили досягнення нашої країни у боротьбі з хабарництвом, зокрема відзначили важливість діяльності Національного антикорупційного бюро України та запуск системи електронного декларування.


Проте у зверненні йдеться і про небезпечні законодавчі ініціативи, які можуть підірвати попередні зусилля по боротьбі з корупцією. «Ми спостерігаємо, що протягом останніх тижнів кілька законодавчих ініціатив несуть загрозу цій важливій антикорупційній системі (електронних декларацій. — Ред.) і реформам на порядку денному, — йдеться в тексті. — ... Зокрема, деякі законопроекти, якщо будуть прийняті, зможуть послабити систему електронних декларацій і згорнути правомочність НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в дослідженні і веденні справ про корупцію високого рівня».


Також посли висловили стурбованість щодо технічних збоїв у системі електронних декларацій та закликали зробити всі необхідні кроки, щоб виправити це. Посли зазначили, що повна незалежність від політичного втручання має першорядне значення для цих інституцій у боротьбі проти хабарництва.