Грецька газета Ekathіmerіnі повідомила, що міністри оборони країн НАТО домовилися в Брюсселі в четвер про посилення патрулювання військових кораблів Альянсу в Егейському й Середземному морях для різкого скорочення трафіка нелегальної міграції.

 

Проти проведення нової операції «Морська сторожа» виступила лише Туреччина, яка вважає, що потік біженців порівняно з весняно-літнім періодом значно скоротився, а тому немає необхідності в чергуванні військових суден.


Але ці заперечення не були прийняті до уваги. На думку міністрів, бомбування в Алеппо й Мосулі можуть спричинити появу нової хвилі біженців у регіоні. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що до двох тижнів кораблі та літаки НАТО приймуть чергування в центральному Середземномор’ї й будуть готові допомогти ЄС стримувати нелегальний трафік мігрантів. Він додав, що ЄС і НАТО планують «практичні дії для підняття спільного співробітництва на новий якісний рівень». І це цілком улаштовує Грецію, яка задихається від біженців, зазначають грецькі ЗМІ.