Хоч би який негатив зливали у телеефір та на шпальти газет політики, котрі лобіюють свої особисті економічні інтереси, пов’язані з Державною фіскальною службою України, конкретні факти свідчать про інше. Масштабні реформи, які впроваджує очільник служби Роман Насіров, дають швидкі й конкретні результати. І це відзначають міжнародні організації. Нині Україна піднялася у престижному рейтингу Doіng Busіness-2017 і посіла 80-те місце серед 190 країн світу. Тільки за рік Україні вдалося суттєво покращити показники за кількома напрямками, серед яких основною є сфера оподаткування. Так от завдяки активній роботі за двома головними пунктами — зменшенню часу на заповнення необхідних форм та зниженню ставки Єдиного соціального внеску за показником «Сплата податків» у цьому рейтингу Україна зробила стрибок зі 107-го на 84-те місце.


«ДФС націлена на подальше спрощення процедури адміністрування і сплати податків, а також на створення максимально комфортних умов для діяльності загального бізнесу. І це — один зі стратегічних напрямків нашої діяльності. Ми продовжуємо масштабний процес реформування податкової системи через зменшення навантаження на бізнес, спрощення вимог законодавства у цій сфері і жорсткий курс на детінізацію», — наголосив Роман Насіров.


Серед основних відчутних і дієвих реформ ДФС слід відзначити: електронне адміністрування ПДВ, гармонізацію податкового та бухгалтерського обліку, спрощення форм податкової звітності та реєстрації платників податків, запровадження нових електронних сервісів для загальної гармонізації податкового та бухгалтерського обліку тощо, за чим не забарилися результати у забезпеченні макроекономічної та фінансової стабільності держави. Що відзначає МВФ і що є запорукою подальшої співпраці з цією важливою для України фінансовою організацією.


Не треба забувати, що йдеться про країну, яка потерпає від агресії Росії і яка змушена виконувати жорсткі умови співпраці з МВФ. Роман Насіров переконаний, що ефективна реалізація впроваджуваних ним реформ на митниці та у податковій службі, які, на думку більшості громадян, їх не особливо стосуються, мають і матимуть ще більший вплив на розвиток та стабілізацію економіки країни. Про це він сказав на засіданні Національної ради реформ. Він підкреслив, що сьогодні ДФС перевиконує плани надходжень до бюджетів усіх рівнів. «Це означає, що з’являються всі можливості для фактичного збільшення мінімальної заробітної плати громадян, і нашим прямим обов’язком є забезпечення стабільності економіки й добробуту українців», — зазначив Роман Насіров.


Саме він уже тривалий час переконує уряд і депутатів у необхідності підняття мінімальної заробітної плати як одного з важливих інструментів детінізації і суттєвого збільшення надходжень до бюджету. Фахівці ДФС прорахували, що збільшення мінімальної заробітної плати до 3 200 гривень, яке 26 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів підтримав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, ініціювавши затвердження правки до Держбюджету-2017, зробить невигідною виплату зарплат у конвертах для приватного бізнесу. Насіров переконаний, що така практика, як зарплата у конвертах, з чим упродовж років борються податківці, буде знищена як явище. Задеклароване Кабміном підняття зарплат направлено на затвердження у другому читанні Верховною Радою.


Можна очікувати, що знайдуться політики, які намагатимуться піддавати сумніву таку важливу для людей ініціативу ДФС та уряду, адже з їхніх рук вибивають основні аргументи для критики влади. Такого зростання мінімальної зарплати у два рази і в такій наближеній перспективі наші громадяни не очікували. Таке не відбувалося впродовж десятиліть незалежності. Цікавим є те, що днями депутати вирішили підняти удвічі зарплатню собі, а уряд підняв людям. Зрозуміло, що важливим для людей є знати економічні підстави для такого серйозного кроку і розуміти, як це компілюватиметься із субсидіями на комунальні тарифи і чи не викличе інфляції і, відповідно, зростання цін на споживчі товари. Те, що ДФС, яка суттєво збільшила надходження до бюджетів усіх рівнів і вміє рахувати гроші, виступила ініціатором збільшення удвічі мінімальної зарплатні — обнадіює.