За згодою п’яти країн-спадкоємиць колишньої Югославії: Сербії, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Македонії й Словенії, якої було досягнуто на зустрічі в словенському місті Краньє, на міжнародні торги буде виставлено нерухомість колишньої Югославії в Токіо, Бонні, Берні та Нью-Йорку.


Дипломатичну й консульську нерухомість неіснуючої держави було оцінено десять років тому в 42 мільйони доларів, але нині країни, що вийшли із неї, вважають, що ціна на неї зросла в багато разів, повідомляє сербська газета «Vecernje novostі». Але поки що не створено комісію з перегляду вартості цього майна. Проте сторони вже домовилися про розподіл виторгу від продажу цих об’єктів. Угода про спадкоємність передбачає, що Сербія повинна одержати майже дві п’ятих від вирученої суми, а, наприклад, Боснія і Герцеговина — 15 відсотків від загальної вартості будівель і квартир.


З 123 об’єктів нерухомості країни колишньої Югославії розділили між собою 72. Поки що не вирішено долю 51 об’єкта, але більшу частину нерозподіленої нерухомості використовує або утримує Сербія. Так, тільки оплата квартири на П’ятій авеню в Нью-Йорку, яка з 1992 року стоїть закритою й ніким не використовується, щомісяця обходиться Сербії в 14 000 доларів. Белград на її утримання вже витратив із бюджету 2,7 мільйона доларів.


Чергова зустріч представників країн колишньої Югославії, на якій обговорять усі нюанси розпродажу нерухомості за кордоном, відбудеться в березні 2017 року в Белграді. Сторони уже домовилися, що повідомлення про міжнародні тендери на придбання нерухомості опублікують у провідних світових газетах «Washіngton Post» і «The Economіst». На новій зустрічі в Белграді буде остаточно з’ясовано, яка із країн ще претендує на якісь будівлі колишньої Югославії, розташовані у престижних районах світових столиць. І бажаючим їх передадуть у власність із дотриманням законодавств усіх зацікавлених держав і світової юридичної практики. А Сербія скине із себе тягар на її утримання.