Після п'ятиденних перебоїв постачання газу до Генічеська відновили. Повторне підключення житла та соціальних об'єктів до голубого палива триває у місті після 5-денного газового колапсу. Влітку чотири з п'яти свердловин Стрілковського родовища на шельфі Азовського моря, звідки і постачали газ до курортного міста, відключили через малі обсяги споживання. А коли наступила холоднеча, і споживання зросло, відкрити вентилі не змогли через шторм (про це "Голос України" вже писав). Лише на п'ятий день обслуговуюча бригада змогла дістатися до свердловин катером і запустити їх у роботу. Сьогодні тиск у трубопроводах відновився до максимальних значень, і це дало змогу відновити опалення у 14 житлових багатоповерхівках та районній лікарні. Газу не отримали тільки з сотню приватних будинків -- їх не підключають лише через те, що власники котеджів з якихось причин відсутні, а перед пуском обов'язково треба перевірити справність котлів, плит та колонок.

 

Але надзвичайна подія дала змогу зробити і кілька неприємних висновків про стосунки громади і постачальників газу, про готовність самої громади працювати на енергоефективність. "Стрілковське газове родовище обслуговує приватна фірма "Пласт", контрольована, як відомо, розшукуваним нардепом-втікачем Олександром Онищенком. На мою думку, це неправильно і небезпечно, коли стратегічним об'єктом, та ще й у контрольованому прикордонному районі опікується якась непевна бізнес-структура. Я просто вжахнувся, коли взнав, що газові платформи родовища постійно ніхто не охороняє -- це просто подарунок для диверсантів і терористів,-- переконаний голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов. -- Уряду треба вжити термінових заходів, аби повернути платформи та родовище під контроль держави, аби гарантувати їх безпеку та безперебійну роботу".

 

Втім, газу з Стрілковського родовища для Генічеська та прилеглих сіл у пік споживання не вистачає. Свердловини на шельфі Азовського моря спроможні видати на-гора максимум 65 тисяч кубометрів голубого палива на добу, а в холоднечу потреба становить 100-110 тисяч кубометрів. Вирішення проблеми -- або "закільцювати" локальні трубопроводи, поєднавши їх із національною газотранспортною системою, або зменшувати споживання газу безпосередньо на місці -- за тимчасовим графіком чи більше використовуючи альтернативні енергоресурси. Та оскільки вже зрозуміло, що принаймні до завершення нинішнього опалювального сезону ніякого закільцювання генічани не дочекаються, сподіватися залишається виключно на економію.

 

Певні кроки в цьому напрямі зробили: Генічеська районна рада запропонувала всім, хто встановить твердопаливний котел для обігріву замість газового, компенсувати десяту частину витрат. І це на додачу до 30-відсоткової компенсації від держави за програмами "теплих кредитів". Але охочих отримати пільгу... немає, з подивом каже голова Генічеської райради Андрій Євстратов. "Можу лише припустити, що люди просто побоюються брати будь-які кредити і сподіваються лише на власні сили. Тому ті генічани, котрі мали дома печі і зберегли ці конструкції, просто "реанімували" їх із мінімумом додаткових витрат, ні за якою фінансовою допомогою ні до кого не звертаючись", -- коментує ситуацію Андрій Євстратов.

 

Громада Генічеського району та депутати Херсонської обласної ради протягом останніх місяців скерували до Верховної Ради, уряду та Президента України кілька звернень із проханням виділити кошти з держбюджету на проектування та будівництво додаткової "нитки" трубопроводу для приєднання курорту до національної газотранспортної системи. Це питання обговорюють на найвищому рівні, та роботи досі не розпочалися, і невідомо, коли це станеться. А обговорення генічан не гріє -- його у котел замість газу не впхаєш.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України