Поділ почали облаштовувати до Євробачення-2017

 

У Києві до весни наступного року вирішили облаштувати найбільш відвідувані місця на Подолі. Почали перетворення зі скверу на розі вулиць Щекавицької та Костянтинівської, біля кінотеатру «Жовтень». Тут уже не буде сезонної торгівлі овочами, а з’явиться музичний фонтан, нові лавки, сучасне освітлення й дитячі майданчики, газони. Нині знімають старе мощення з бетонних плит, яке замінять фігурною плиткою. Роботи завершать уже в грудні й одразу обіцяють облаштувати Wі-Fі.

 

Влада столиці вирішила розпочати експеримент, який триватиме місяць, і обмежити рух транспорту на частині вулиці Сагайдачного (до перетину з вулицею Андріївською) не тільки у вихідні, а й у будні дні. Фахівці мають за цей час визначитися, як правильно організувати рух у всій центральній частині Подолу, щоб зробити Сагайдачного пішохідною постійно. Днями було підписано спеціальне розпорядження міськдержадміністрації, у якому зазначено, що пропускатимуть у закриту зону лише машини спецтранспорту. Водіям поки що пропонують об’їжджати ділянку вулицями Братньою, Боричів Тік, Андріївською, здійснювати розворот на Борисоглібській. Нині тут наводять лад з паркуванням автомобілів на проїжджій частині.


Частину вулиці Сагайдачного, що прилягає до Контрактової площі, хочуть перетворити на бульвар, висаджений червоними кленами. Тут з’являться лавки, парасольки й літні кафе. Усі пішохідні ділянки по обидва боки від Гостиного двору планують вимостити жовтою фігурною плиткою, в яку вмонтують спеціальні кола, котрі позначать кращі місця для фотографування визначних пам’яток. Біля пам’ятника гетьманові Сагайдачному в спеціально насипаному пагорбку буде вхід до підземного археологічного музею Подолу. Але наповнення музею експонатами (крім залишків древніх будов) — це окремий проект. А нині почали втілювати ідею, подану архітекторами з «BURO-О» 2015 року.


Навколо пам’ятника Григорію Сковороді планують висадити дерева, щоб відновити колишній Контрактовий сад.


Транспорту доведеться залишити межі площі — рух заборонять перед Києво-Могилянською академією і будівлею Подільської райдержадміністрації. Фасади старого Подільського універмагу мають оновити у загальній стилістиці площі.


На Контрактовій площі біля зупинки трамваїв, де накопичилося безліч кіосків і генделиків, нині починають наводити лад. Під час реконструкції скверу планують озеленити територію площею 0,60 га і зробити міні-парк у центрі міста, встановити лавки й декоративне освітлення, обладнати зупинки громадського транспорту, замінити асфальтове покриття на фігурне мощення й модернізувати трамвайні колії. Пересадковий вузол, де зупиняються трамваї, зроблять критим, а всі кіоски навкруги замінять кав’ярнями. Нові вуличні меблі — тумби для афіш, лавки, навіси, бордюри-клумби, — а також різні види світильників мають бути виконані в одному стилі. На площі можна буде проводити фестивалі, концерти, тематичні ярмарки, виставки, що дещо розвантажить Андріївський узвіз. Але в результаті з’явиться єдиний туристичний простір від вулиці Володимирської й Андріївського узвозу до вулиць Григорія Сковороди й Андріївської.

 


Між Гостиним двором і Києво-Могилянською академією можна буде гуляти й відпочити в затінку дерев.


Фото з сайту Polіteka.net