Погоджувальна рада


Нинішнього пленарного тижня парламент продовжить традицію «тематичних днів» — на розгляд Верхової Ради буде винесено п’ять тематичних блоків питань. Не омине парламент і гострі політичні питання, які збурюють суспільство. Одним із перших сьогодні, вочевидь, розгляне зміни до постанови №5000-П «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік», якою планувалося збільшити заробітну плату народним депутатам України до 25 мінімальних зарплат — понад 36 тисяч гривень. Більшість лідерів депутатських фракцій і груп під час погоджувальної ради голів парламент-ських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп визнали, що допустилися помилки, та заявили про свою готовність скасувати рішення про підвищення власних зарплат на тлі тотального зубожіння країни.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій також закликав колег скасувати попереднє рішення парламенту про збільшення зарплат народним депутатам. «Ситуація, яка склалася з ухваленням рішення про збільшення зарплати депутатам, свідчить про те, що ми припустилися помилки», -сказав А. Парубій. При цьому він зауважив, що багато хто з народних депутатів навіть не знали про зміст і суть цієї постанови, хоча її автори вважають пропозиції правильними. І деякі молоді депутати перед погоджувальною радою переконували його не скасовувати рішення про зростання зарплат парламентаріям.


І все ж, за словами глави парламенту, на нараді з головами депутатських фракцій і груп перед погоджувальною радою майже одностайно було вирішено скасувати пункти постанови, у яких йдеться про збільшення зарплати народним депутатам. Відповідний проект постанови за підписом більшості голів фракцій сьогодні зранку, перед початком пленарного засідання, має розглянути бюджетний комітет Верховної Ради. Постановою пропонується вилучити із постанови № 5000-П пункти 4 і 5, де йдеться про збільшення зарплати депутатам. Отож уже на сьогоднішньому пленарному засіданні парламент зможе скасувати своє скандальне рішення про зростання зарплат депутатам.


«Це є правильним, коли Верховна Рада, перебуваючи у постійній комунікації з суспільством, навіть коли допускаються помилки, здатна швидко і ефективно їх виправити», — наголосив А. Парубій, водночас закликавши депутатів не політизувати це питання.


Андрій Парубій також закликав нарешті ухвалити узгоджений порядок денний на всю сесію, при цьому запевнивши, що всі пропозиції, які були подані комітетами, депутатськими фракціями і групами, враховані у порядку денному.


Не затягувати бюджетний процес


Рішення про зростання зарплат депутатам не відповідають духу бюджетного процесу, заявив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Гринів. «При голосуванні в першому читанні за бюджет «змішувати мухи і котлети» разом було неправильно. Тому ці пункти мають бути скасовані», — підкреслив голова фракції.


Ігор Гринів також наголосив, що вже із завтрашнього дня парламент має почати обговорення проекту Держбюджету на 2017 рік у другому читанні, щоб не затягувати бюджетний процес до Нового року. Лідер фракції БПП також запропонував створити у парламенті робочу групу з підготовки до відзначення 25-ї річниці проведення Референдуму на підтвердження незалежності України. «Це той референдум, де український народ визначився остаточно з власною державою», — підкреслив І. Гринів, запропонувавши залучити до роботи у робочій групі народних депутатів України першого скликання Верховної Ради.


Тепер слово — за Євросоюзом


«Україна виконала всі вимоги для набуття безвізового режиму з ЄС і очікує конкретного рішення від Євросоюзу. Тепер черга за рішенням Євросоюзу», — заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.


«Україна виконала усі кілька сотень пунктів вимог для набуття безвізового режиму з ЄС», — наголосив політик, водночас відзначивши, що Верховною Радою і урядом було розроблено, прийнято та імплементовано майже 150 законодавчих актів, які були передумовою для запровадження безвізового режиму. Електронні декларації також були вимогою для безвізового режиму.


Лідер фракції також заявив, що «Народний фронт» вважає неприпустимим рішення Єврокомісії щодо розширення доступу «Газпрому» до газогону OPAL, що, на його думку, має на меті позбавити Україну двох мільярдів доларів доходів від транзиту газу і взяти під контроль транзит газу. Максим Бурбак закликав і надалі продовжити та розширити міжнародні санкції проти Росії.


Зростання «мінімалки» — благо чи обман?


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко назвала рішення уряду про зростання мінімальної зарплати до 3200 гривень «обманом». «Тому що там тарифна сітка повністю руйнується, адже мінімальна заробітна плата і її підвищення будуть використані для зростання зарплати чиновникам, суддям, прокурорам і силовикам», — стверджувала Ю. Тимошенко. Фракція виступила категорично проти зростання зарплат чиновникам. Як відомо, за чинним законодавством, «тарифна сітка» у більшості працівників прив’язана до розміру прожиткового мінімуму, а не до рівня мінімальної зарплати. А ось зарплати суддів та силовиків залежать від рівня мінімальної зарплати.


Ю. Тимошенко також заявила, що «Батьківщина» ніколи не підтримає Держбюджет на 2017 рік, якщо в ньому не буде змінено тарифну політику. «Батьківщина» наполягає на терміновому включенні до порядку денного нинішнього сесійного тижня всіх проектів постанов щодо врегулювання тарифної політики. А також на збереженні у законі про Держбюджет-2017 пільгового оподаткування для сільгоспвиробників. За словами Ю. Тимошенко, нині в Україні залишилося лише 43 тисячі фермерських господарств.


Як мільярдні статки осіли в кишенях «слуг народу»


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк висловив думку, що наступні шість-дев’ять місяців будуть визначальними для України. Адже є не лише страшні зовнішні загрози для держави, а й внутрішні. На його думку, оприлюднення е-декларацій народних депутатів, членів уряду та інших високопосадовців викликали у людей такі почуття — агресія, ненависть і страх.


«НАБУ має стати органом, який розслідуватиме, як сталося так, що мільярдні статки осіли в руках людей, які майже все життя працювали державними чиновниками», — сказав О. Березюк. «Диверсією» назвав політик рішення про зростання зарплат депутатам, що, на його погляд, потребує спеціального службового розслідування.


Лідер фракції «Самопоміч» також висловився за «відкрите» опрацювання проекту Держбюджету на 2017 рік і за, зокрема, скасування 15% оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів, неприпустимість перекидання комунальних затрат на місцеві бюджети, що забирає понад 50% бюджетів міст, повернення спецрежиму оподаткування сільгоспвиробництва.


Олег Ляшко пропонує заповнювати «нульові декларації» всім громадянам


Лідер депутатської фракції Радикальної партії Олег Ляшко закликав запровадити в Україні «нульові декларації» для всіх громадян.


«Якщо хочемо мати суспільство чесних і суспільство справедливості, то чесними мають бути всі, — сказав Ляшко. — Усі громадяни повинні задекларувати свої статки. У європейських країнах усі громадяни щорічно подають декларації про доходи, а не лише державні чиновники».


За словами лідера радикалів, за різними оцінками, «під матрацами» в людей лежить понад 40 мільярдів доларів.


Ляшко також закликав ухвалити зміни до Конституції України, які за підписом 174 народних депутатів подано на висновок до Конституційного Суду, — зміни до статті 99 Конституції України в частині зміни функцій НБУ.
Водночас Олег Ляшко привітав рішення уряду про підвищення мінімальної зарплати.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко нагадав, що за Регламентом 20 листопада вже потрібно буде голосувати бюджет у другому читанні. «Якщо буде чергова спроба протягнути проект бюджету таким же чином, як і під час першого читання — коли уряд домовився із деякими фракціями, виключивши пропозиції деяких фракцій, — це шлях в нікуди», — заявив політик. Фракція Опоблоку підготувала власні пропозиції до проекту бюджету, запропонувавши джерела для підвищення та індексації пенсій. Рішення про зростання мінімальної зарплати вдвічі — до 3200 гривень, на думку Ю. Бойка, є «не системним» і потребує додаткового доопрацювання.


Співголова ДГ «Відродження» Віталій Хомутиннік наполягав на ухваленні закону про опозицію та пропорційному перерозподілі керівних посад у парламентських комітетах. А через непрозоре ухвалення рішення про зростання зарплат депутатам навіть запропонував відправити у відставку голову бюджетного комітету Верховної Ради. Водночас у депутатській групі вважають, що мінімальна зарплата в Україні вже сьогодні може зрости мінімум до 4000—4500 гривень, а мінімальна пенсія — до фактичного рівня прожиткового мінімуму.


Голова ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко виступив категорично проти передачі фінансування закладів охорони здоров’я на місцеві бюджети, закликавши виправити ситуацію із фінансуванням спеціалізованої медичної частини, яка обслуговує працівників ЧАЕС і мешканців Славутича. У четвер, 3 листопада, медики мають намір вийти із акцією протесту під стіни парламенту. А щоб е-декларації не викликали хвилю грабежів і насильства, депутат запропонував закрити в деклараціях інформацію про цінне майно та готівку. Я. Москаленко закликав створити в парламенті комісію щодо розрахунків зарплати державним службовцям — від секретаря сільради до Президента України.


У свою чергу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив на потребі впорядкувати всю систему заробітних плат у державі. «Зарплата державних чиновників, в т. ч. міністрів і народних депутатів, має бути гідною, що є ключовим моментом для зняття корупційних ризиків, — підкреслив він, запропонувавши створити незалежний орган, який напрацює алгоритм справедливого впорядкування системи зарплати держслужбовців та загалом у державі.


Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів запевнив, що рішення уряду про збільшення мінімальної зарплати — прораховано, і є можливість збалансувати бюджет. За його словами, уряд нині також працює над пропозиціями щодо зростання пенсій.


На погоджувальній раді дуже багато йшлося про е-декларації, які відкрили величезні статки високо посадовців і збурили суспільство. Голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв наголосив: тепер набагато важливіше — довести законність майна. «Ті люди, які жодного дня не були в бізнесі, повинні першими прийти до НАБУ і пояснити, звідки з’явилися мільярди готівкою та палаци», — сказав парламентарій. Є. Соболєв також закликав прийняти закони про Антикорупційний суд і про надання НАБУ права на прослуховування.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Перший віце-прем'єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.