Понад 150 тисяч дітей в Україні проживають у новостворених об’єднаних територіальних громадах. Із них майже 1500 — діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, 30 тисяч — діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, майже дві тисячі — діти з особливими потребами. Таку статистику народний депутат України Юрій Павленко (на знімку) навів під час спілкування з журналістами в Житомирі. Він нагадав, що об’єднані територіальні громади мають виконувати функції, які передбачено і законодавством України, і її міжнародними зобов’язаннями. На переконання політика, керівництво більшості об’єднаних територіальних громад не готове здійснювати правозахисну діяльність щодо дітей. Так, ОТГ не мають повноважень позиватися до судів з питань усиновлення, обмеження батьківських прав та вилучення дітей, поновлення батьків в їхніх правах.

 

 

Законодавство не наділяє їх повноваженнями щодо влаштування дітей у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, виконання численних функцій щодо отримання дітьми спадщини, продажу майна дитини, вирішення спорів між батьками з приводу виховання дитини. Усі ці питання керівники ОТГ, як правило, перекладають на районні державні адміністрації, бо не мають ні чітко визначених повноважень, ні кадрового забезпечення, щоб здійснювати цю діяльність.


У концептуальних документах щодо децентралізації влади є численні розбіжності. А методичне забезпечення виконання місцевими органами влади повноважень органу опіки та піклування стосовно дітей для Міністерства соціальної політики є відносно новими повноваженнями, з якими міністерство, як засвідчили останні Парламентські слухання «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист», справляється незадовільно. В єдиному з цих питань листі Міністерства соціальної політики України від 21 січня 2016 року даються рекомендації, що порушують чинне законодавство і не можуть бути виконані об’єднаною територіальною громадою.


Тому в депутатському запиті на ім’я віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка «Про необхідність нормативного врегулювання виконання об’єднаною територіальною громадою функцій з питань захисту дітей», який було оголошено у Верховній Раді, Юрій Павленко попросив надати інформацію про нормативні документи, які уряд затвердив щодо виконання об’єднаною територіальною громадою функцій органу опіки та піклування, що передбачені вимогами Сімейного, Цивільного, Кримінального, Цивільного процесуального, Кримінального процесуального, Житлового кодексів України та численних законів України.