Попри протести, що прокотилися низкою європейських, зокрема польських міст, та опір урядів деяких країн Спільноти, представники Євросоюзу та Канади все-таки підписали в неділю CETA — Комплексну торговельно-економічну угоду, що разом з подібною угодою між ЄС та США (все ще готується до підписання), має забезпечити функціонування трансатлантичної зони вільної торгівлі — TAFTA.


Переговори щодо CETA завершилися ще у 2014 році, а церемонія її підписання мала відбутися минулого четверга в рамках Саміту ЄС — Канада. Проте його довелось переносити через Валлонію — одну із трьох бельгійських земель, яка не надала федеральному бельгійському урядові згоди на підписання СЕТА, заблокувавши дії всієї Спільноти. У п’ятницю регіональні парламенти Валлонії, брюссельського столичного регіону та франкомовної громади столичного регіону Брюсселя все-таки ухвалили відповідні резолюції для завершення процесу. Тоді ж всі країни-члени ЄС у письмовій формі підтвердили свою згоду на підписання угоди з Канадою та дали добро на тимчасове застосування її торговельної частини з початку наступного року.


Повне набуття чинності і торговельної, і інвестиційної частин СЕТА стане можливим після ратифікації угоди Європарламентом та країнами ЄС, що може зайняти навіть чотири роки. Угода ліквідовує 99% мит на товари, допускає фірми до публічних тендерів та відкриває ринок фінансових послуг, що сприятиме зростанню торговельного обороту між ЄС та Канадою на 23% (дані ЄК).


Тим часом додатком до угоди стала декларація Бельгії, що передбачає право на застосування «в разі виникнення ринкової нерівності» відповідного запобіжника щодо імпорту сільськогосподарських продуктів. У ній також чітко зазначається, що СЕТА не матиме впливу на положення євросоюзівського законодавства у сфері авторизації і допуску на ринок продуктів ГМО. Окрім того, Бельгія звернеться до Європейського Суду, аби той оцінив передбачену CETA систему інвестиційного арбітражу, який має вирішувати спори між державою та інвестором, бо противники угоди вважають ці положення такими, що сприяють посиленню впливу великих корпорацій.

Варшава.