Наприкінці тижня Сербію потрясли два скандали, що привернули увагу не тільки жителів країни, а й сусідніх держав. Спочатку сербські та чорногорські ЗМІ повідомили, що Сербія депортувала кількох громадян Росії, причетних до підготовки терористичної акції в сусідній Чорногорії. Їх передали в руки секретареві Ради нацбезпеки РФ Миколі Патрушеву, який несподівано з’явився в Сербії.

Прем’єр-міністр Сербії Александр Вучич відмовився по гарячих слідах коментувати цю інформацію, але коли місцеві журналісти виявили завидну наполегливість, глава уряду відповів, що не розвиватиме теми, «бо може порушити норми законодавства, що забороняють розкривати державну таємницю».

 

А от белградська газета «Бліц», яку вважають близькою до Александра Вучича, вважає, що це — «безпрецедентний скандал у відносинах між двома країнами в пострадянську епоху». Видання зазначило, що жодна із країн у п’ятницю не спростувала інформацію про «депортацію російських громадян із Сербії», а Патрушев несподівано прибув до Белграда, щоб «залагодити чорногорський випадок і не дозволити розростання скандалу в сербсько-російських відносинах». За даними «Бліц», Патрушева було прийнято на найвищому рівні в Белграді, й усі переговори велися в «режимі високої таємності». У короткому офіційному повідомленні після його візиту сербів поінформували, що «було обговорено і підписано Меморандум про обмін інформацією в сфері безпеки». Але місцеві експерти відзначили, що Патрушев з’явився в Сербії відразу ж після того, як Александр Вучич на прес-конференції прохопився, що арешти в країні про-ведено після спроби «насильницького захоплення чорногорських інституцій за допомогою іноземного фактора». Секретар Ради нацбезпеки РФ зірвався з місця й вискочив з табакерки в Белграді для того, щоб припинити одкровення прем’єра й перехопити в місцевої влади своїх «зелених чоловічків», які, мабуть, готували повторити кримський сценарій у Чорногорії. Принаймні на своїй відвертій прес-конференції прем’єр Сербії зізнався, що «сербські служби мали інформацію про те, що за кожним рухом чорногорського прем’єра Міло Джукановича стежили посекундно».


І вже після так званого візиту Патрушева МВС Сербії офіційно спростувало відомості про депортацію із країни групи росіян. Але в сербських ЗМІ немає сумніву, що кремлівський гість «порадив» владі Сербії не бути відвертими із пресою та не нагнітати ситуацію. Щоправда, і сам Белград, зважаючи на підготовку до вступу в ЄС, не зацікавлений, щоб його підозрювали в причетності до злочинних актів у сусідній країні. Адже «зелені чоловічки» проникли до Чорногорії напередодні парламентських виборів із Сербії й ніхто не сумнівається, що «російські фахівці» керували «путчистами», які висадилися в Підгориці. Як сверджується, їхнім ватажком був екс-начальник жандармерії Сербії Братислав Дикич. На нього покладалося завдання захопити чорногорський парламент і проголосити перемогу однієї з опозиційних політичних партій, що перебуває на утриманні Кремля.


Але коли скандал із депортацією та Патрушевим почав розгоратися, служба безпеки країни різко перевела увагу обивателів на іншу подію. У суботу сербів повідомили, що розкритий замах на прем’єр-міністра Александра Вучича. Йому та родині настійно рекомендували покинути будинок і переїхати в безпечне місце. Сербські ЗМІ повідомили, що неподалік від будинку батьків Вучича, куди на вихідні часто приїжджає прем’єр, виявили автомобіль із грaнaтaми, ручним прoтитaнкoвим гранатометом, автоматами, снайперською гвинтівкою й пaтрoнaми до неї. Машина з арсеналом зброї була замаскована в кущах неподалік того місця, де кортеж Вучичa зазвичай зменшує швидкість дo 10 кілометрів на годину.


Сам прем’єр заявив, що не вірить у версію замаху. «Щоб щось із упевненістю стверджувати, треба дочекатися результатів експертизи зброї. Якщо експерти знайдуть, принаймні ДНК зловмисника, то слідчі зможуть визначити, що це було», — сказав Александр Вучич на прес-конференції, проведеній в неділю. Припущення журналістів, що він сам зрежисував історію із замахом, прем’єр коментувати не став. Віце-прем’єр і міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич закликав усі державні органи, що займаються справою з підготовки замаху на прем’єр-міністра, працювати з особливою обережністю, беручи до уваги поточну ескалацію та тиск на країну. «Багатьом у світі набридає країна й її лідер, який веде незалежну політику, який не працює на будь-чиї інтереси, крім інтересів Сербії. Експертиза знайденого арсеналу зброї, яка могла використовуватися для вбивства Вучича, має покласти край цій історії, дозволить заарештувати винних і натхненників», — сказав Дачич.


А от російський політик і лідер партії «Демократичний вибір» Володимир Мілов уже звинуватив у замаху на Вучича господаря Кремля Володимира Путіна. 


За його словами, кремлівські діячі «влипли зі спробою держперевороту в Чорногорії, аж особисто Патрушев був змушений терміново в Сербію мчатися розрулювати ситуацію», а тепер феесбешники намагаються зачищати кінці. Мілов і раніше попереджав, що «якась серйозна каша заварюється на Балканах» і як у воду дивився.