31 жовтня під час засідання постійної комісії Рівненської обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, яке провів її голова Володимир Валявка, депутати вирішили рекомендувати обласній раді прийняти чергове звернення щодо бурштину.

 

Оскільки, як зазначено в проекті Звернення до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, у зв’язку з відсутністю політичної волі з боку держави, питання видобутку та обігу бурштину на даний час залишається законодавчо неврегульованим, що унеможливлює використання надр в інтересах держави та суспільства, породжуючи численні кримінальні схеми його тіньового обігу.

 

Прийнятий 23 квітня 2015 року за основу Верховною Радою України законопроект «Про видобування та реалізацію бурштину» визначає правила видобутку, реалізації, зберігання, перевезення й обробки бурштину-сирцю на території України. Проте у ньому не врегульовані питання охорони навколишнього природного середовища, рекультивації порушених земель з урахуванням особливостей видобутку бурштину. Він не містить законодавчих норм, які регламентують створення старательських артілей та їх працю.

 

Враховуючи актуальність зазначених проблем, які можуть призвести до непередбачуваних соціальних і екологічних наслідків та потребують термінового вирішення, депутати Рівненської обласної ради проситимуть вжити невідкладних заходів щодо врегулювання на законодавчому рівні питань видобутку і реалізації бурштину, забезпечення рекультивації порушених земель.

 

Проект Звернення підготував член постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олександр Васильєв.

 

Також Володимир Валявка відреагував на звернення громадських активістів щодо ситуації, яка склалася у Сарненському районі в урочищі Гальбин, де, з їх слів, були розпочаті роботи щодо видобутку бурштину компанією «Українські поліметали». Він запропонував 1 листопада виїхати на місце та перевірити, чи виконується угода про користування надрами, оскільки в урочищі працює «Укрбурштин», власником якого є «Українські поліметали». Підприємство має дозволи на геологічне вивчення, яке отримало у 2014 році.

 

- На сьогодні в компанії «Укрбурштин» є ліцензія і вони мають діяти відповідно до цієї ліцензії, - сказав голова постійної комісії Володимир Валявка.

 

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України