Сезон цукроваріння в країні перетнув екватор. Станом на 31 жовтня в Україні вироблено 1,04 мільйона тонн солодкого піску з 7,1 млн. т буряків.

 

Попри несприятливі погодні умови в серпні -- вересні: надмірна посуха, яку змінили затяжні дощі, виробники все ж зуміли наростити обсяги виробництва: "Станом на аналогічний період минулого року ми мали 774,5 тисячі тонн цукру. Також поліпшилися і якісні показники: зріс вихід цукру на 0,3 %, що свідчить про те, що на підприємствах удосконалюють систему виробництва та модернізують потужності", -- відзначає керівник аналітичного відділу "Укрцукру" Руслана Бутило.

 

Те, що сезон цукроваріння протікає стабільно, відзначають також і виробники: "Цьогоріч дуже дощило і ми перший місяць свого виробництва не могли працювати на повну потужність. Забирали цукровий буряк, фактично, з-під коліс. Тепер запускаємо другу дифузію і плануємо збільшувати потужності", -- коментує ситуацію генеральний директор ТОВ "Юкрейніан Шугар Компані" Володимир Палієнко. "У цьому сезоні ми засіяли 4200 га і майже 2 тис. га нам сіють фермери, плануємо переробити 400 тис. т цукрового буряку. Стосовно планів на наступний рік -- будемо

збільшувати посівні площі та нарощувати виробництво, адже кон'юнктура ринку сприятлива, тому в наступному сезоні орієнтуємося переробити 600 тис. т цукрового буряку", -- додав Володимир Палієнко.

 

Нагадаємо, що цьогоріч виробничий сезон розпочався 20 серпня і нині працює 41 цукровий завод з добовою потужністю 162,5 тис. т на добу. "Укрцукор" прогнозує у 2016/2017 МР виробництво солодкого піску на рівні 2 мільйони тонн.

 

Підготувала Галина КВІТКА.

 

Голос України