У Кременчуцькому вищому політехнічному училищі №7 урочисто відкрили музей історії Голокосту та Другої світової війни. Цей захід приурочили до Дня визволення України від фашистських загарбників і скорботної дати розстрілу окупантами наприкінці жовтня 1941 року трьох тисяч місцевих євреїв — переважно жінок, дітей і літніх людей.


Обладнати згадану музейну кімнату та наповнити її експонатами допомогли представники Українського інституту вивчення Голокосту та двох благодійних організацій (штаб-квартира однієї з них розташована в американському місті Бостоні). До того ж один із розділів експозиції має назву «Єврейське містечко Кременчук». Адже у ХІХ — на початку ХХ століть єврейська громада була однією з найчисленніших у наддніпрянському місті, яке називали «Єрусалимом України». Вражаючими були і її втрати під час воєнного лихоліття...


Загалом під час Другої світової нацисти в Кременчуці знищили понад 97 тисяч (!) військовополонених і місцевих жителів. Загарбники лютували тут іще й тому, що вже в серпні 1941 року на підступах до міста зустріли шалений опір бійців Кременчуцької дивізії народного ополчення. Тож поруч з ілюстрованими розповідями про трагічні сторінки історії на стендах музею відображено подвиги тих, хто боронив рідну землю до останнього подиху.
Під час відкриття керівники міста й училища наголосили, що ця скарбниця минувшини стане ще одним осередком пам’яті передусім для сучасної молоді.



Полтавська область.