Японія збереже антиросійські санкції, незважаючи на те, що останнім часом перемовини між Росією та Японією значно інтенсифікувалися, заявив під час дебатів у нижній палаті парламенту прем'єр-міністр країни Шіндзо Абе.

 

Японія наполегливо веде перемовини з Росією, спрямовані на повернення "північних територій", захоплених Радянським Союзом уже після оголошення капітуляції і закінчення Другої світової. Тільки за останній рік Шіндзо Абе кілька разів зустрічався з Володимиром Путіним, як "на полях" міжнародних форумів, так в самій Росії. На початку вересня він разом із групою японських бізнесменів брав участь у роботі Східного економічного форуму, що проходив у Владивостоку, і навіть сам запропонував вісім пунктів економічного співробітництва. Саме там, у Владивостоку, було домовлено, що Путін таки здійснить візит до Японії всередині грудня -- той самий, який очікували ще восени 2014 року.

 

Відтоді майже постійно у Токіо перебувають якісь "високі люди" з Москви. Ось і тепер до країни прибула спікер Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко. Тривають перемовини, дискусії, уточнення. Оскільки все вкрито невидимим і нечутним флером, то можливі теми обговорення супроводжуються чутками і їхніми коментарями. Наприклад, чи можуть Японія й Росія поділити острови (так, як про це було раніше написано в декларації 1956 року: два маленькі - Японії, два великі -- Росії), або -- встановити спільне адміністрування над островами... І на які економічні преференції готовий піти Токіо?

 

Після такого "викиду інформації" офіційні особи з уряду Японії вкотре пояснюють, що на жодні торги і переділи Токіо не йде. Позиція Японії не змінюється: вона обстоює свої права на повернення всіх чотирьох островів.

 

Відповідаючи на запитання депутатів нижньої палати, Шіндзо Абе знову повторив: понад 70 років між Японією та Росією існує ненормальна ситуація, коли відсутній мирний договір, перепоною до укладання якого є проблема "північних територій". Цю проблему необхідно розв'язати "при нашому поколінні", -- процитував Абе телеканал NHK, -- доки ще живі "наші співвітчизники, які жили там раніше".

 

Але ці перемовини не мають відношення до запровадження Японією економічних санкцій щодо Росії за анексію Криму та її дії на сході України, запевнив Шіндзо Абе. Японія, як член "великої сімки", до того ж країна, яка головує нинішнього року у цій структурі, твердо стоїть на своїх позиціях і тому "залишить у силі економічні санкції щодо Росії".

 

ДОВІДКОВО

 

Через агресію Росії в Україні японський уряд у березні 2014 року припинив консультації з Москвою щодо пом'якшення візового режиму, відклав на невизначений термін укладення угод щодо інвестиційного співробітництва, співробітництва в освоєнні космосу, запобігання небезпечній військовій діяльності. Токіо заборонив також видавати візи спочатку 23 росіянам, а пізніше ухвалив рішення щодо замороження коштів та майна 40 осіб, які мають відношення до анексії Криму, та створення так званих ДНР і ЛНР та двох кримських компаній. Під час іншої "хвилі" до санкційного списку було додано 26 осіб та 14 організацій. На території Японії заборонено емісію цінних паперів із терміном погашення понад 90 днів без особливого дозволу Зовнішторгбанку, Зовнішекономбанку, Газпромбанку, Россільгоспбанку та Сбербанку. Вжито додаткових заходів для недопущення експорту в Росію зброї та відповідних технологій.

 

Ніна БАЛИКОВА.

 

Токіо.

 

Голос України