Міський голова Шостки Микола Нога взяв під особистий контроль умови проживання та обслуговування військовослужбовців 58-ї окремої мотопіхотної бригади, котрі після багатомісячного перебування в зоні АТО повернулися на Сумщину. Один зі структурних підрозділів цієї військової частини розквартирувався у приміському селищі Вороніж. «Ці люди були на фронті, захищали Україну, — наголосив М. Нога. — У них загострене відчуття соціальної справедливості. Як ми про них піклуватимемося, які створимо для них умови, так вони і захищатимуть нас на передовій».

 

Адаптуватися військовослужбовцям на новому місці допомагали всі структурні підрозділи Шосткинського міськвиконкому, а також колеги із управління з надзвичайних ситуацій та місцеві медпрацівники. Головний лікар центральної районної лікарні Олег Штогрин запевнив, що найближчим часом увесь особовий склад військового підрозділу оглянуть та підлікують кожного, хто цього потребуватиме.


Окрім Шостки, частини 58-ї окремої мотопіхотної бригади після повернення з Авдіївки розташувалися також у Конотопі та Глухові. І там, і там військовослужбовців привітно зустрічали на вокзалах, але приміщення, куди їх поселили, виявилися непридатними для проживання. Після резонансу в соціальних мережах до Конотопа приїздили міністр оборони Степан Полторак та регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Білик. Власне, саме через ці негаразди із розміщенням військовослужбовців міська влада Шостки і вирішила взяти ситуацію під особливий контроль.


У Глухові майже 200 військовослужбовців нині живуть у наметах. У міськраді кажуть, що облаштували їхній побут як могли, забезпечили всім необхідним. Коштами скинулися місцеві підприємці, до справи підключилися волонтери. Для обігріву наметів завезли 25 кубометрів дров, а для урізноманітнення харчування — 7 тонн продуктів. Але вчасно збудувати казарму, щоб там розмістилися бійці, — то вже клопіт не глухівської влади, каже керуюча справами міськвиконкому Олена Гаврильченко, а військового міністерства.


Чому в Глухові вчасно не збудували приміщення для військовослужбовців, куди поділися виділені на це понад 20 мільйонів гривень, нині з’ясовує військова прокуратура Центрального регіону. Зареєстровано кримінальне провадження за фактом розтрати коштів службовими особами Північного територіального квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України.



Сумська область.