Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, фракція БПП:

— Цього тижня розглядатимуть п’ять законопроектів, які стосуються охорони здоров’я. Ситуація у цій сфері, на жаль, надзвичайно складна і потребує термінового вирішення. Лише цього року в Києві звільнилося понад 4,5 тисячі медичних працівників внаслідок того, що не можуть виживати на заробітну плату. Так, розглядатиметься закон про медичне капеланство, який розроблявся Комітетом з питань охорони здоров’я разом із радою церков.

А також закон про донорство, який дозволяє здавати кров людям, які не є громадянами України...


Хотіла би нагадати, що Верховна Рада ухвалила закон 4484, головна мета якого здешевлення ліків. Після його ухвалення Кабмін мав розробити підзаконні акти разом з Мінохорони здоров’я... Тому звертаюсь до уряду з проханням створити робочу групу, яка сприятиме державному замовленню на вітчизняні виробництва, які роблять якісну і доступну для людей продукцію.

 

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— Щотижня з цієї трибуни лунають гучні заяви про катастрофічну ситуацію в країні. Водночас, крім голослівних виступів, парламент не ухвалює жодних конкретних рішень для її покращення. І цей тиждень не виняток. Порядок денний відірваний від реального життя в Україні. Ситуація в суспільстві складна, і останні події навколо декларацій у поєднанні зі спробою збільшити заробітну плату депутатам лише загострили її до межі. У суспільстві зростають протестні настрої через масове зубожіння, яке охопило всю країну. Потрібні конкретні дії, й основним інструментом боротьби з бідністю має стати новий бюджет. Наша фракція запропонувала конкретні джерела додаткових надходжень до кошторису, кроки для підвищення пенсій та зарплат, але вони не були підтримані.

 

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:

— Шановні колеги, що продемонстрували декларації? Вони продемонстрували абсолютне розшарування суспільства, відірваність політичного класу від народу. Заради власного самозбереження, збереження країни ви повинні зрозуміти: декларації — це початок самоочищення суспільства. Треба не зупинятися на цьому, продовжувати цей процес.


Ще один висновок — радикально потрібно підвищувати доходи громадян. Тому вимагаємо від глави парламенту цього тижня невідкладно поставити питання про підвищення пенсій, про перерахунок ціни на газ, а також законопроекти, які дадуть можливість зменшити тарифи, і щоб пенсіонери могли отримувати безкоштовні ліки...

 

Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:

— Думаю, Олег Ляшко, який задекларував мільйон доларів США готівкою, — це яскравий приклад того, що прийшов час для людей, які тут розповідають про інтереси бідних, пояснити, як вони стали такими багатими. У мене була розмова з лідером президентської фракції Ігорем Гринівим. Він каже, що готовий прийти на Комітет з питань протидії корупції із документами і пояснити, як він отримав свої статки. «Самопоміч» закликає всіх без винятку політиків (і не лише у Верховній Раді) ініціювати перевірку законності свого майна.


Олег КУЛІНІЧ, група «Відродження»:

— Минулого тижня у Франції відбулася зустріч місії Європарламенту з керівництвом Верховної Ради і з більшістю депутатських фракцій та груп. Ішлося про реформування українського законодавчого органу, порушувалися надзвичайно важливі питання. Такі як співпраця між урядом та парламентом, взаємовідносини між більшістю та меншістю. Депутатська група «Відродження» погоджується з думкою, що коаліцію та опозицію мають об’єднувати принципові речі, такі як розбудова та захист української держави. Хочу зазначити, що ми підтримуємо всі законопроекти, направлені на покращення боєздатності та національної безпеки, які стосуються євроінтеграції тощо. Але наша депутатська група залишилася без жодної керівної посади в парламентських комітетах. Попри це, ми засвідчили готовність працювати над базовим документом, який дасть можливість поліпшити роботу народних депутатів. Очевидно: якби бюджетний комітет очолював представник опозиції, такої ситуації, яка склалася з підвищенням зарплати, не було б.

 

Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:

— Спостерігаю за уроком ненависті, який відбувається в парламенті щовівторка, і мені здається, що ми тут кидаємося подушками. Зупинюся лише на одній темі — охорони здоров’я. Думаю, ті, хто буває в окрузі, погодяться зі мною — наші люди приречені на вмирання. Мав розмову з директорами академічних інститутів, і вони стверджують: нині в медичних закладах немає нічого, окрім рук, розуму і серця лікарів. Масово закриваються амбулаторії та ФАПи, а ми тут займаємося взаємопоборюванням, змагаємося в тому, як звинуватити один одного, хто більше вкрав. Усі тут нечисті, а найперше кричать ті, які займають чергу, де тільки можна її зайняти. Від міністра охорони здоров’я отримую такі відповіді: «Нова сучасна модель охорони здоров’я передбачатиме чіткі зрозумілі гарантії держави, кращий фінансовий захист для громадян, ефективний і справедливий розподіл ресурсів, скорочення неформальних платежів пацієнтів». Нам необхідно під час ухвалення бюджету зробити все, щоб Україна перестала смітити людьми.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Проект бюджету уряду Гройсмана на 2017 рік є глибоко корупційним та лобістським. Він продовжує стратегію знищення країни, започатковану Кабміном Яценюка. Але найбільш обурливо, що коаліція й осколки Партії регіонів підняли собі заробітну плату. Я з трибуни просила не голосувати за це, і «Батьківщина» голосувала категорично проти. Тепер ми вимагаємо, щоб питання про скасування тієї частини постанови про прийняття бюджету стояло першим. У мене в руках документ, про який не знає країна і депутатський корпус — це постанова Кабміну, прийнята в прихованому режиму 27 липня. Цією постановою В. Гройсман суттєво підняв зарплату Президенту, собі й усім міністрам до неприпустимих рівнів — з усіма надбавками вони отримують до 100 тисяч гривень. Наполягаємо, щоб постановою, яка скасовуватиме положення про зарплату депутатів, скасувати й постанову Кабміну. Щоб ці гроші повернулися державі. Окрім того, в мене в руках ультиматум ошуканих вкладників, які вимагають негайної відставки В. Гонтаревої та керівника Фонду гарантування вкладів, а також негайного розгляду законопроектів про повернення людям сотень мільярдів вкрадених грошей.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— У жовтні 2014-го в цьому залі, з цієї трибуни Прем’єр-міністр А. Яценюк презентував проект закону про введення електронних декларацій та створення НАЗК. Два роки минуло, і цей процес вже не спинити. Давайте тепер повертатися до ухвалення важливих рішень для країни. Думаю, новостворені органи для боротьби із корупцією, які щедро фінансуються з державного бюджету, повинні довести свою ефективність і перевірити всі дані декларацій. Зауважу: це останнє домашнє завдання щодо виконання процесу з впровадження безвізового режиму для наших громадян. Звісно, помилку із підвищенням зарплати народним депутатам необхідно виправити, але країна має знати героїв, які проштовхували цю ідею. Пропонуємо Голові Верховної Ради озвучити прізвища цих людей. Наш лідер А. Яценюк щойно повернувся із США, де в нього була зустріч з віце-президентом Джо Байденом. Нам укотре підкреслили, що Україна є, була й буде стратегічним партнером Америки. Головне питання — це припинення вогню й виведення агресора з нашої території. Уже цього тижня необхідно ухвалити закон про спецконфіскацію, щоб повернути гроші, вкрадені режимом Януковича.