Нідерланди не припиняють ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і продовжать консультації. Про це Президент України Петро Порошенко після телефонної розмови із Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте написав на своїй сторінці у Facebook.


«Протягом останніх днів нам вдалося провести інтенсивні переговори з партнерами з Євросоюзу. Я особисто провів десяток телефонних розмов, в тому числі з Президентами Туском, Юнкером та Шульцем, а також з прем’єром Нідерландів Рютте, — резюмував глава держави. — Усім важливо пам’ятати, що Угода про асоціацію, до розробки якої я особисто маю честь бути причетним, має не лише економічне і політичне значення, а й символічне. Бо є втіленням розвитку України та  її руху вперед та компасом наших реформ. Тому дуже важливо, що Нідерланди не припиняють ратифікацію і продовжать консультації».

 

Тим часом, як пише DW, Прем’єр-міністр Нідерландів заявив, що намагається знайти компроміс, який дав би змогу країні підписати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом. При цьому він прагне врахувати занепокоєння нідерландців, більшість із яких на референдумі у квітні висловились проти ратифікації Угоди. Він акцентує, що прагне узгодити доопрацьований текст, у якому б наголошувалося, що Угода про асоціацію не є підґрунтям для повноправного членства України в ЄС, а також, що нею Києву не надаватимуться жодні колективні гарантії безпеки та зобов’язання забезпечувати військову підтримку. Крім того, Прем’єр-міністр Нідерландів пропонує прописати, що Угода не дає українцям права претендувати на вільне працевлаштування в країнах ЄС, повідомляє AP.


До того ж Рютте зазначає, що продовжуватиме переговори з лідерами ЄС до саміту, який відбудеться 15-16 грудня, та висловлює надію, що зможе здобути підтримку пропонованих ним змін. Якщо це йому вдасться, уряд запропонує парламенту ратифікувати доповнену угоду. Відповідна процедура повинна відбутися в обох палатах парламенту країни. Отож новини із Нідерландів знову ставлять паузу у ратифікації Угоди про асоціацію Україна — ЄС, і така нерішучість Амстердама викликає низку запитань. Відповіді на них «Голос України» спробував знайти у розмові з політичним експертом Євгеном МАГДОЮ.


— Чи передбачає сама Угода про асоціацію можливість додаткових уточнень, які пропонує Марк Рютте?


— Очевидно, що Угода цього не передбачає, і нідерландський Прем’єр-міністр каже, що текст не змінюватиметься. Але разом із тим вони пропонують ратифікувати її з певними особливостями. Отож, найімовірніше, на це доведеться піти. Адже торпедування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС — це сильний удар не лише по нашій державі, а й по європейській єдності та (в умовах нинішньої внутрішньої турбулентності в ЄС) і по самій спільноті. Тому я вважаю, що буде ухвалено певне компромісне рішення, і воно спрацює, зокрема, й в інтересах України.


— За вашими прогнозами, чи достатньо для переговорного процесу шість тижнів, як анонсували у Нідерландах?


— Я думаю, цілком реально, що Угоду про асоціацію буде повністю ратифіковано до кінця цього року. Це показник зацікавленості ЄС й України одне в одному. І власне, якщо зараз уряд Нідерландів говорить, що не повинно бути в Угоді якоїсь перспективи на членство в Євросоюзі, то її там власне і немає. Україна не отримала в жодному документі з ЄС такої обіцянки. Тому треба підходити до ситуації прагматично і боротися за той документ, який є.


— А чого бояться нідерландці, відтерміновуючи ратифікацію?


— Нідерланди, по-перше, мають достатньо внутрішніх проблем. Наприклад, із міграцією з їхніх колишніх колоній. По-друге, Амстердам — це один із головних торговельних партнерів РФ в ЄС, і там є достатньо потужне російське лобі. А, по-третє, і це головне — України немає на «нідерландських радарах». Вони просто не знають, що насправді відбувається в нашій державі.


— Якщо все ж Україна прийме всі поправки та уточнення, які шляхи для Києва до ЄС закриються?


— Поки що ніякі, тому що наша держава на даний момент і без того не має європейської перспективи. Проти членства України в Євросоюзі не тільки Нідерланди, а й інші європейські країни. Справа у тому, що ЄС ще не повністю «перетравив» своє останнє розширення за рахунок Румунії, Болгарії, Хорватії. Україна і своїми розмірами, і своєю нереформованістю їх лякає. Тому, відповідно, треба шукати можливості, щоб Угоду про асоціацію було ратифіковано, і рухатись далі.