У понеділок у Стамбулі поліція Туреччини затримала виконавчого директора провідної опозиційної газети Cumhurіyet Акина Аталая, її головного редактора Мурата Сабунджу, а також 13 журналістів і позаштатних авторів, повідомило турецьке видання newsturk. У них удома провели обшуки й заборонили залишати територію Туреччини. Усі вони підозрюються прокуратурою в підтриманні або зв’язках із гюленістською терористичною організацією FETО й Робітничою партією Курдистану (РПК).

 

Як повідомило видання, раніше головного редактора щоденної опозиційної газети Cumhurіyet Джана Дюндара та шефа бюро видання в Анкарі Ердема Гюля засудили до п’яти років тюремного ув’язнення за розголошення державної таємниці. Журналісти опублікували відео з поліцейськими, які виявили у вантажівках партію зброї. Зі слів журналістів, ця зброя мала прямий стосунок до турецьких розвідслужб. Офіційна влада Туреччини стверджувала, що вантажівки, перехоплені поблизу сирійського кордону, везли допомогу сирійським туркменам, яких підтримує Анкара.


Однак Дюндар, який пережив замах, був поранений у ногу, встиг таємно залишити Туреччину. Як йому це вдалося, не повідомляється. Вже із-за кордону Дюндар заявив, що не збирається повертатися до країни й здаватися органам правосуддя. Він зазначив, що нині у Туреччині панує «беззаконня», а запроваджений у країні режим надзвичайного стану використовується урядом як привід, щоб контролювати судові органі та заарештовувати неугодних. Турецькі ЗМІ нагадують, що в липні за вказівкою влади поліція заарештувала десятки співробітників найбільшої газети Zaman. Їм також було пред’явлене звинувачення у зв’язках з Гюленом і причетності до невдалого військового перевороту.