МЗС України звернулося до Ради Європи з проханням оцінити відповідність системи електронного декларування європейським стандартам щодо дотримання права на приватність. Про це в ефірі телеканала ІCTV повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

 

А тим часом про статки чиновників і неймовірну кількість готівки, яка зберігається на руках держслужбовців, говорять уже далеко за межами України. Когось оприлюднені е-декларації не здивували, у когось викликали шок.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, (який нині є радником Порошенка) вважає, що «Україна зробила вирішальний крок, щоб порвати з корупцією і забезпечити чисте й ефективне державне управління. Електронні декларації мають першочергове значення, і вся Європа повинна звернути увагу і привітати цей крок». Оцінили завершення першої фази е-декларування й очільники Європарламенту та Європейської Ради Мартін Шульц і Дональд Туск.


А ось зарубіжні медіа більше зосередилися на тому, що саме задекларували українські чиновники. Журналісти Reuters підрахували, що 24 міністри спільно володіють сумою в 7 млн. дол. готівкою. The Guardіan присвятила цій темі величезну статтю, в якій, зокрема журналіст зауважує, що Україна приголомшена величезними грошовими резервами політичної еліти. «По двох роках, як розгнівані українці увірвалися у величезний розкішний заміський маєток Віктора Януковича, відкриття, зроблені після того, як нова система декларування змусила чиновників оприлюднити свої статки через Інтернет, у багатьох викликали підозру, що нинішня еліта не набагато краща», — пише видання. Акцентується увага на великій кількості готівки, яку політики тримають у схронах, а не несуть у банки. «Якщо глава Національного банку тримає свої заощадження в доларах, то навряд чи може запевнити населення у добрих перспективах гривні», — пише видання. Також журналіст наголошує, що тепер індикатором змін у країні буде, чи виконає влада обіцянки боротися з корупцією, чи Антикорупційне бюро розслідуватиме, звідки у чиновників ці гроші. Так само, чи буде перевірено тих держслужбовців, які заявили, що не мають рахунків у банках, зберігань у готівці і живуть на одну зарплату, хоча є підозри, що це не так.


«Серед найдивніших речей, заявлених чиновниками і законодавцями, — православні церкви, мощі святого і квиток в космос на майбутній перший у світі комерційний космічний корабель», — написав учора The Washіngton Post. Видання наводить слова Олександри Устинової, члена правління «Центру протидії корупції», яка називає е-декларації «своєрідною новою революцією для України» і наголошує, що оприлюднені розкоші повинні спонукати до розслідування їхнього походження.


«Електронні декларації кардинально змінюють правила гри в українській політиці, — цитує DW німецького експерта Андреаса Умланда. — Громадськість буде оцінювати політиків зі значно більшою недовірою... Ймовірність нових виборів до парламенту у зв’язку з деклараціями істотно зросла». Також DW наводить слова експерта Центру європейської політики у Брюсселі Аманди Пол, яка каже, що в Європі не здивувалися задекларованим статкам українських чиновників. «У Брюсселі регулярно бачать українських відвідувачів у годинниках по мільйону євро. Це дає уявлення про їхнє багатство», — зауважує пані Пол і наголошує, що запровадження е-декларацій — це крок у правильному напрямку.


Підготувала Наталя ФІЛІПЧУК.