Забезпечення прав людини, незалежної роботи засобів масової інформації, захист прав жінок і дітей — це актуальні питання для українського парламенту. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час зустрічі з членами Комітету з політичних питань, прав людини, демократії та Комітету із соціальних питань, освіти, культури, громадянського суспільства Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ (на знімку).

 


Ірина Геращенко поінформувала присутніх про перебіг виконання антикорупційної реформи в Україні. Зокрема, вона зауважила, що було введено в дію електронне декларування, запровадження якого є частиною зобов’язань України перед Євросоюзом.


«Завдяки волі Президента та парламенту ми успішно запровадили систему е-декларування. Це важливий крок до прозорої та відкритої політики», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради.


Також парламентарій зауважила, що Україна виконала весь пакет зобов’язань для отримання безвізового режиму та закликала ПА ЄВРОНЕСТ підтримати нашу державу у цьому питанні.


Крім того, підкреслила вона, нині реформи у сфері судової системи, екології, енергетики, медицини та місцевого самоврядування перебувають на порядку денному роботи Верховної Ради.


Як повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради, Ірина Геращенко наголосила на важливості роботи представників ПА ЄВРОНЕСТ в умовах постійної агресії з боку Росії. Особливо відзначила вагомий вплив європейської спільноти на вирішення гуманітарних питань на сході України, зокрема звільнення заручників. У цьому контексті парламентарій закликала представників асамблеї посилити тиск на Російську Федерацію для звільнення всіх полонених та політичних в’язнів.


Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила, що жінки відіграють важливу роль у миротворчих процесах, та зауважила: для України питання гендерної рівності є надзвичайно актуальним.


Співголова Комітету з політичних питань, прав людини, демократії ПА ЄВРОНЕСТ Міхал Боні відзначив роботу Верховної Ради та зауважив, що парламент є «двигуном для реформ». Він також сказав, що реформи обов’язково мають сприяти послідовному запровадженню рівних прав і можливостей для жінок і чоловіків у всіх сферах. «Врахування гендерної рівності під час реалізації реформ є обов’язковою умовою в ХХІ столітті», — наголосив польський політик.


У свою чергу Ірина Геращенко відзначила важливість робочого візиту Міхала Боні на Донбас та подякувала за активну підтримку міжнародної спільноти. 


Члени Комітету з політичних питань, прав людини, демократії, Комітету із соціальних питань, освіти, культури, громадянського суспільства ПА ЄВРОНЕСТ продовжили роботу на засіданні під головуванням керівника постійної делегації Верховної Ради України в ПА ЄВРОНЕСТ Бориса Тарасюка.


Зокрема Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко підкреслила, що питання гендерної рівності та незалежності ЗМІ є надзвичайно актуальними і важливими, зокрема в умовах протистояння України збройній агресії з боку Росії.


«Під час виступів делегацій на Раді Безпеки ООН, говорили про кричущі порушення прав жінок в країнах, де традиційно це відбувається, — Судані, Ємені. І тільки в моєму виступі звучала тема України і розповідь про злочини над особами прекрасної статі, які відбуваються на Донбасі», — сказала вона.


За її словами, саме жінки та діти є найбільш уразливі в умовах війни на сході нашої країни.


Також Ірина Геращенко зазначила, що на окупованих територіях Криму та Донбасу немає незалежних ЗМІ. Так, повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради, з березня 2014-го по вересень 2016 року на сході зафіксовано понад 300 випадків порушень свободи слова. Ситуація з медіа, яка нині там склалася, характеризується як «інформаційне гетто». 


«Закликаю обидва Комітети ПА ЄВРОНЕСТ до усвідомлення серйозності ситуації та розуміння необхідності того, що всі жахливі результати агресії Росії не повинні залишитися без відповіді», — резюмувала Ірина Геращенко.


Заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович зазначила, що в нашій країні все ще залишається актуальним збільшення кількості жінок у представницьких органах влади. Одним із заходів, спрямованих на розв’язання цієї проблеми, стали внесені зміни до закону про політичні партії, а також прийняття закону про місцеві вибори. Відповідно до цих норм введено 30-відсоткову квоту представництва жінок у списках. Однак її реалізація на практиці залишається проблемною. Одна з основних причин — відсутність відповідальності за недотримання відповідного законодавства.


«Але ми відчуваємо низку позитивних зрушень, які спостерігаються у представництві жінок в органах виконавчої влади. Зокрема, до 31 відсотка зросло гендерне співвідношення серед держслужбовців першої і другої категорій», — підкреслила урядовець.


Член Комітету з політичних питань, прав людини і демократії, депутат Європарламенту Таня Файон зачепила питання лібералізації візового режиму. «Україна і Грузія мають підтримку Європарламенту в питанні запровадження безвізового режиму. Ці країни виконали всі вимоги, тому заслуговують, щоб їх громадяни вільно їздили до Європи», — зазначила вона.


За її словами, Європарламент повинен відіграти важливу роль у прийнятті положень про припинення безвізового режиму. «З цього питання ми дуже тісно співпрацюємо з Радою ЄС. Уже внесли низку пропозицій. Вважаю, ми наближаємося до спільної позиції. Не думаю, що будуть якісь проблеми з боку Європарламенту. Переговори тривають, я позитивно їх оцінюю», — сказала Таня Файон.

 

ЦИФРИ

 

В Україні налічується 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб, з них майже 900 тисяч становлять особи прекрасної статі і 236 тисяч — діти. Упродовж двох останніх років на Донбасі загинули 495 українських жінок. Від початку російської агресії на сході загинули 2130 військовослужбовців, серед яких дві жінки. Сиротами стали 1937 дітей. Вдовами залишилися 1213 осіб, а 1975 жінок втратили своїх синів. За даними СБУ, на даний момент 233 жінки звільнено з полону. Ще п’ятеро залишаються ув’язненими.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.