Заступник глави адміністрації Президента, секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків відзвітував про результати роботи проектного офісу Нацради. Крім того, він представив звіт — Моніторинг прогресу реформ за дев’ять місяців 2016 року.


Дмитро Шимків наголосив, зокрема, що в рамках антикорупційної реформи запущено комунікаційну платформу «Декорупція» з метою забезпечення ефективної комунікаційної підтримки антикорупційних ініціатив. Водночас 1 вересня поточного року систему е-декларування прийнято в постій-ну експлуатацію.


Запущено реформу публічних закупівель. Завдяки використанню електронної системи публічних закупівель ProZorro, понад п’ять мільярдів гривень вивільнених державних коштів може бути використано більш ефективно — на пріоритетні проекти в економічній та соціальній сферах. Приріст у третьому кварталі становив три мільярди гривень.


Започатковано та ефективно впроваджується реформа децентралізації. У 2016 році створено та проведено вибори у 25 новоутворених громадах. Профільним міністерством розглянуто та затверджено 1183 проектні заявки від 159 об’єднаних громад щодо реалізації субвенції на розвиток інфраструктури. Загальна сума реалізації проектів — 953 мільйони гривень. Загалом виділено один мільярд гривень. Доходи загального фонду 159 ОТГ зросли майже у сім разів.


Д. Шимків нагадав також, що у рамках реформи правоохоронної системи з листопада 2015-го по вересень 2016 року тривала атестація співробітників Національної поліції. Загалом атестацію проходили понад 68 тисяч працівників. Понад п’ять тисяч її не пройшли.


Зачепивши етапи проведення судової реформи, секретар Нацради реформ зауважив, що у третьому кварталі 2016 року набула чинності низка законів, зокрема конституційні зміни та «Про судоустрій та статус суддів».

Очікується ухвалення двох важливих законів «Про Вищу раду правосуддя» та «Про Конституційний Суд».


Водночас у рамках реформи енергетики затверджено 199 місцевих програм енергоефективності. Україна відмовилась від купівлі російського газу. В процесі реформування управління державною власністю 36 державних компаній (85 відсотків усіх активів) із 45 отримали висновки про проходження аудиту фінансової звітності або перебувають у процесі аудиту.


За ініціативою Президента в рамках реформи сектору національної безпеки та оборони було ініційовано проект співпраці з RAND Corporatіon.


Насамкінець Д. Шимків зауважив: «Проведення реформ в умовах гібридної війни з агресором, анексії частини території та окупації іншої, є складним завданням, яке потребує нових підходів та інструментів. Приємно бачити, що проектний підхід стає основною формою роботи в державі. Адже проект базується на конкретному результаті, має початок і кінець, а також залежить від команди людей, які мають створити продукт».