На території хімічного гіганта України ПАТ «Рівнеазот» відбулися командно-штабні навчання.Відповідно до легенди, внаслідок порушення технологічного процесу сталася розгерметизація однієї ємності з аміаком ( 200 м3) та викид 50 тонн аміаку у навколишнє середовище.

 

Старший диспетчер підприємства провів прогнозування можливої зони забруднення та викликав на місце події спеціалізовані формування підприємства, провів оповіщення працівників для евакуації із зони забруднення. Персонал чергової зміни терміново закрив перехідний вентиль рідкого аміаку, провів дренацію рідкого аміаку в аварійне сховище та скинув тиск з пошкодженої ємкості.

 

За лічені хвилини на місці виникнення надзвичайної ситуації був створений штаб з ліквідації надзвичайної ситуації.

 

Чергове відділення воєнізованого газорятувального загону, першим прибуло на місце аварії. Рятувальники визначали концентрацію парів небезпечних хімічних речовин та меж зони забруднення, а також провели іммобілізацію виявлених потерпілих до пункту надання медичної допомоги. Група охорони громадського порядку огородила межі зони забруднення та забезпечила безперешкодний проїзд до місця виникнення аварії спеціалізованих підрозділів підприємства. Оперативно до місця аварії прибули підрозділи 1-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС в складі 3-ох відділень на автоцистернах та 1-му відділенні на автодрабині. Рятувальники лафетними установками здійснили осадження хмари аміаку водяними завісами та провели розбавлення аміаку до безпечної концентрації.

 

Тим часом, чергова бригада медиків «швидкої» розгорнула пункт прийому та сортування потерпілих, після чого надала необхідну екстрену допомогу.

 

За результатами хімічної розвідки встановлено, що розповсюдження хмари аміаку локалізовано, концентрація парів якого у повітрі – в межах допустимих норм. Розбавлений водою аміак здренований в резервну ємність.

 

Після закінчення робіт з ліквідації надзвичайної ситуації проведена санітарна обробка задіяного особового складу підрозділів, а також очищення території підприємства, що потрапила до зони ураження в результаті виливу аміаку.

 

Також на цьому етапі навчань було організовано проведення практичних заходів з евакуації населення із зони хімічного забруднення в селі Городок Рівненського району та прийому громадян в безпечному спеціально визначеному місці.

 

За матеріалами
ГУДСНС у Рівненській області
підготувала Олександра ЮРКОВА.

 

Голос України