Влада столиці змушена не тільки встановлювати прилади обліку в будинках городян, а ще й подбати про їх збереження. Київенерго та міська адміністрація посилюють комплекс заходів проти розкрадання тепломірів. За словами директора «Київських теплових мереж» Євгена Глушака, за нинішній рік було пошкоджено прилади у 241 житловому будинку. Злодії полюють на деталі з кольорового металу, вартість яких на чорному ринку становить до 500 гривень. А відновити прилад, з якого вирізані частини, обходиться від 10 до 15 тисяч гривень.


Найбільше крадіжок відбувається у Святошинському районі, де входи до підвалів розташовані із зовнішнього боку будинків. Вандалів не зупиняють навіть простінки, не те що ненадійні замки на дверях, тому енергетики вимагають від ЖЕКів установлювати міцніші запірки. У свою чергу, тепловики вживають технічних заходів, щоб важко було украсти деталі з кольорових металів у теплолічильниках.


Столична адміністрація як експеримент установила в 12 будинках системи сигналізації, щоб берегти теплові вузли й теплопункти, вартість яких — від 40 до 300 тисяч гривень. Поліція, отримавши сигнал, прибуває на місце через п’ять хвилин. Абонентська плата для жителів будинку з такою сигналізацією становить п’ять гривень на місяць. Але купувати й установлювати охоронну систему людям самим не потрібно. Це зробить адміністрація міста за заявкою жителів.


Нині у Києві ще майже 800 житлових будівель залишаються без загальнобудинкових приладів обліку тепла. Так сталося через тривале блокування рахунків Київенерго державною виконавчою службою — компанія не встигла до кінця виконати взяті на себе зобов’язання. Зараз ведуться переговори з постачальниками, щоб відтермінувати оплату за обладнання, а адміністрація міста взялася до нового року їм допомогти та встановити 700 теплолічильників у будинках киян, щоб їм не довелося платити за підвищеними тарифами.


Вл. інф.