На Луганщині вшанували пам’ять польських офіцерів, закатованих радянською репресивною машиною. З цієї нагоди прибули представники Генерального консульства Республіки Польща в Харкові та польських національно-культурних товариств Луганської області, парафіяни римо-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Вони взяли участь у поминальних богослужбових відправах за загиблими польськими офіцерами. Меморіальні заходи відбулися на кладовищі Старобільська біля Хреста пам’яті та біля меморіальної дошки при жіночому монастирі, в якому був розміщений табір польських військовополонених.

 


Після захоплення Польщі у жовтні 1939 року до СРСР було інтерновано і депортовано сотні тисяч польських військовослужбовців, у тому числі і в місто Старобільськ на Луганщині. У полоні опинилися майже 130 тисяч солдатів і офіцерів. Серед інтернованих були переважно представники польської інтелігенції, мобілізованої на початку війни, а саме 20 професорів, майже 400 лікарів, десятки юристів та інженерів, понад 100 вчителів, багато громадських діячів, літераторів, журналістів та священиків. 5 березня 1940 року Сталін ухвалив рішення розстріляти польських військовополонених, тому бранців почали перевозити до Харкова, де їх і було розстріляно та поховано неподалік району П’ятихатки.


У Старобільську поховано 48 польських офіцерів, які померли від хвороб або були вбиті під час спроби втекти. Список похованих досі до кінця не встановлений. «Цю трагедію ніколи не забуде український народ, а ці події є прикладом злочинного ставлення до людини з боку тоталітарного режиму. І у наші дні на рідній землі ворог здійснює такі душогубства. Але військовий злочин не має строку давності!» — наголосила заступник голови Луганської ВЦА Ольга Лішик.


Учасники процесії пом’янули невинно замордованих поляків, згадавши про воїнів України, які перебувають у полоні бойовиків, та українських в’язнів совісті у тюрмах РФ.



Луганська область.


Фото прес-служби ОДА.