Слідчий відділ прокуратури Сумщини розпочав досудове розслідування за фактом ймовірного приховування злочину. У цьому підозрюють глухівських поліцейських.

 

Прокуратура почала активно діяти після прес-конференції міського голови Глухова Мішеля Терещенка. Пояснюючи останні резонансні випадки у місті, зокрема, із завезенням львівського сміття, посадовець висловив припущення: можливо, їх організували, щоб відволікти увагу громадськості від більш серйозного злочину? У прес-конференції Мішеля Терещенка взяв участь місцевий лісівник і мисливець Олександр Мірошниченко. Він і пояснив, про що йдеться.

 

За словами О. Мірошниченка, 23 вересня вони разом із товаришем пішли до лісу по гриби і знайшли там людські останки. Сталося це біля села Соснівка. Повідомили про це до Глухівської поліції. Звідти прибули четверо співробітників, зокрема, й заступник начальника поліцейського підрозділу, забрали кістки та череп і поїхали. Понад місяць правоохоронці мовчали, нікого не допитували і не опитували. Аж поки 26 жовтня у лісі біля Соснівки не виявили інші людські останки. Однак одразу після цього поширилася версія, що вони, найімовірніше, належать тварині. І лише після того, як міський голова Глухова Мішель Терещенко та мисливець Олександр Мірошниченко розповіли про страшні знахідки у лісі на прес-конференції і ця інформація поширилася в соціальних мережах, правоохоронна система на Сумщині заворушилася.

 

Начальник Головного управління Національної поліції в області Микола Лушпієнко призначив службову перевірку, для чого створили робочу групу із правоохоронців та представників громадськості. Днями вона виїхала до Глухова. До справи підключився Глухівський відділ Шосткинської місцевої прокуратури.

 

Місцеві жителі та активісти висувають дві версії щодо знайдених у лісі людських останків. Згідно з однією із них, вони належать слідчому Ямпільської районної прокуратури Вадиму Тятушкіну, котрий шість років тому зник за нез'ясованих обставин. Правоохоронець нібито був причетний до контрабандних оборудок і нажив впливових ворогів.

 

Згідно з іншою версією, у лісі знайшли останки лідера Сумської обласної організації партії УДАР Сергія Лихмана, котрого викрали біля його будинку у 2014-му.

 

Тим часом, 2 листопада прес-служба прокуратури Сумщини розповсюдила інформацію про перекваліфікацію кримінального провадження, зареєстрованого за оприлюдненими на прес-конференції Мішеля Терещенка фактами. Експертизою встановлено, що 26 жовтня у лісі біля Соснівки знайдено останки людини, "волосся якої було довгим і темним із сивиною, протягом тривалого часу особа не підстригалася". Тож правоохоронці вважають, що цю особу в лісі спіткала не насильницька, а природна смерть.

 

А щодо людських решток, знайдених біля Соснівки у вересні, глухівські поліцейські заперечують факт, що бачили і забирали з лісу кістки. Тож іще невідомо, чи зможе Олександр Мірошниченко це довести. Правоохоронці планують допитати свідків із використанням поліграфа, і може трапитися, що активістам невдовзі доведеться захищати Олександра Мірошниченка і його товариша. І тоді, якщо у Глухові хтось знову наткнеться на сліди скоєного злочину, добре подумає, чи заявляти про це кудись, чи переконати себе, що нічого не чув і не бачив.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України