Майже півтори тисячам гостей (переважно громадянам іноземних держав) інспектори Херсонського прикордонного загону відмовили поточного року в перетині КПВВ на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Причини здебільшого у відсутності віз та спецдозволів або ж нотаріально завірених дозволів батьків на виїзд дітей. Не припиняються й спроби перетнути "стрічку" із забороненими вантажами -- раніше їх везли вантажівками, а тепер у мікроавтобусах та багажниках легківок.

 

На знімку:

 

старовинний "Псалтир", вилучений на КПВВ "Чонгар"

 

Фото
прес-служби ГУ ДФС Херсонщини.

 

Тільки впродовж жовтня на трьох КПВВ працівники Херсонської митниці перешкодили 294 спробам ввезти чи вивезти з окупованої території заборонені предмети чи товари. У прес-службі Головного управління ДФС Херсонщини зазначають, що найчастіше "контрабанда" являє собою великі суми в рублях, побутову техніку, алкогольні вироби, запчастини для автомобілів та харчові продукти.  Утім, трапляються й колекції монет, старовинні артефакти. Через КПВВ "Чонгар", приміром, громадянин України нещодавно намагався вивезти рідкісний "Псалтир" 1889 року. Книгу суд конфіскував, а згодом її передали до колекції художнього музею в місті Кропивницькому.

 

Часом власники ховають заборонені предмети в різноманітних технічних порожнинах машин, часом везуть відкрито, пояснюючи, що не знали про заборону.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України