Три мільйони гектарів за планами відведуть цьогоріч в Україні під ранні ярі зернові. Це дещо більше, ніж 2013-го. Посівна вже набирає оберти в південних регіонах, а також Кіровоградській та Львівській областях. Утім, у підсумку вал колосових очікується менший, ніж був торік.
Адже озимий зерновий клин під урожай-2014, як відомо, скоротився — восени хлібних культур аграрії посіяли менше. Причина тут — не політичні негаразди, а невисокі ціни, що склалися на зернові після минулорічних жнив, та, відповідно, погіршення фінансового стану багатьох господарств. Вони змушені економити, зокрема, на забезпеченні належних агротехнологій вирощування сільгоспкультур. А кидати, як раніше, у землю насіння, аби відзвітувати, агровиробники нині вважають неприйнятним підходом.
Також вплинула на скорочення посівних площ несприятлива погода, коли у вересні через рясні дощі деінде не можна було заїхати у поле трактором. 
Ось які врожайні перспективи окреслив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа (на знімку) під час Міжнародного форуму «Високомаржинальні культури-2014», що відбувся минулого тижня у Києві. Валовий збір пшениці в 2014 році в країні може скоротитися на 15,9% порівняно з 2013-м — до 18,7 млн. т. Прогнозують, що зменшаться не лише посівні площі, а й середня врожайність цієї культури — з 3,39 т з гектара до 2,99 т.
Кукурудзи, на думку Володимира Лапи, зберуть 28,1 млн. т — на 8,5% менше, ніж 2013-го. Хоча площі під королевою ланів залишаться на минулорічному рівні, середня врожайність цієї культури, ймовірно, знизитися до 5,85 т з гектара. У 2013-му було 6,4 т.
Що стосується олійних, то, за прогнозами, врожай соняшнику скоротиться на 13,1% — до 9,6 млн.т, що, напевне, буде зумовлено зниженням урожайності та незначним урізанням посівних площ.
Водночас урожай сої очікується у понад 3 млн. т, що на 10% перевищить показник 2013-го. Зростання зумовлено підвищенням урожайності до 1,6 т/га проти 1,4 т/га у минулому році.
Зрозуміло, що скорочення валового збору зернових позначиться на їх експорті. За прогнозами, у наступному маркетинговому році (липень 2014-го — червень 2015-го) обсяги реалізації пшениці з України знизяться більш як на чверть — до 7 млн. т. Продажі кукурудзи впадуть на 2,6% — до 19 мільйонів. При цьому зовнішні поставки сої можуть зрости на 33,3% — до двох млн. т, а соняшнику — в 2,5 разу, до 450 тис. т.
 
На форумі побувала Галина КВІТКА.

Фото автора.