Президент України Петро Порошенко взяв участь в 16-му Міжнародному економічному форумі «Львівщина — фабрика Європи».


«Мені дуже подобається назва. Кожні два тижні в країні відбуваються інвестиційні форуми такого масштабу з фантастичними результатами, коли кількість робочих місць вимірюється десятками тисяч», — з такими словами до учасників форуму звернувся Петро Порошенко.


На його думку, сам факт присутності інвесторів свідчить: ми на правильному шляху і рішучі дії приносять стовідсотковий результат.

 

Цей рік, за словами глави держави, став переломним. «Уперше економіка України продемонструвала своє впевнене зростання. Це свідчить про перехід від політики виживання до політики розвитку. Сто мільярдів гривень ми витрачаємо на оборону — повністю перебудували оборонну промисловість. Понад 200 тисяч українців було мобілізовано, щоб захищати державу. Відбулися карколомні зміни. Ми побудували нашу армію, озброїли українського воїна. Нині маємо перші ознаки запроваджених реформ. Бюджетна децентралізація принесла реальні кошти в місцевий бюджет.


Кошториси міст зросли вдвічі, бюджети розвитку — вп’ятеро», — заявив П. Порошенко.


Він нагадав також, що нині створюється електронний кабінет платника податку. «Немає чого зустрічатися податківцям із директором. Раніше були «маски-шоу» і хабарі. Тепер податкові перетворюють на консультаційні центри. Все публічно, все прозоро», — додав Президент.


Влада повинна служити бізнесу: чесний бюджет, чесні правила гри і відносини. Популізм і корупція повинні відійти в минуле — ось такий лейтмотив виступів на 16-му Міжнародному економічному форумі.


Як заявив голова Львівської ОДА Олег Синютка, рубікон для оптимістів і песимістів пройдено, регіон узяв на себе функцію стати фабрикою Європи. І для цього є кілька причин. По-перше, системна боротьба з корупцією — і в цьому напрямі гарно працюють правоохоронні органи. По-друге, добре діє система підготовки робітничих професій. По-третє, за останні роки відпрацьовано супровід інвестиційних проектів. По-четверте, було зроблено істотні вкладення в інфраструктуру. По-п’яте, підтримка і довіра уряду. Відома японська компанія ввійшла на місцевий ринок після зустрічі її керівників із Президентом Петром Порошенком.


На думку міського голови Андрія Садового, нині бізнес поділено на дві касти: одні тримають гроші вдома, інші важко працюють. Беруть позики під 25 відсотків — це реалії нашого життя. Але у Львові трохи інша атмосфера і її потрібно поширити на всю Україну. Андрій Садовий запропонував бізнесменам реєструвати підприємства там, де вони виробляють свій продукт, щоб частину прибутку залишати в цих населених пунктах.


Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів розповів, яке місце в економіці XXІ століття займають Україна і Львівщина, які конкретні кроки зроблено за останні три роки. За його словами, Україна не тільки воює, а й посідає провідні місця в Європі з розвитку ІТ-технологій, виробництва сталі, розвитку аграрного сектора. Нині в ІТ-секторі працюють п’ять тисяч фірм, 90 тисяч працівників, які дають шість відсотків ВВП.


Що стосується Львівщини, тут ще закладають основи іншої економіки — місцевих можливостей. Приклад подає компанія «Електрон», яка на вільних площах створила новий продукт, що конкурує на ринку. Український капітал, маючи сприяння влади і здоровий протекціонізм, може вибудувати успішні підприємства, насамперед в машинно-будівному комплексі.


Голова обласної ради Олександр Ганущин привернув увагу до низки перспективних економічних проектів, серед яких будівництво дороги Краковець—Львів, спорудження ще одного Буковелю на території гірського Сколівського району. Потребують інвестицій і санаторії Моршина та Трускавця.


Під час перебування на Львівщині Президент Петро Порошенко побував на відкриті нової свердловини у Стрийському районі. А також узяв участь у відкритті підприємства, яке займається виготовленням шкіряних салонів для автомобілів.

Львівська область.

 

На знімку: Президент Петро Порошенко під час роботи Міжнародного економічного форуму у Львові.